“Sviđa mi se da ti ne bude prijatno” Disciplina kičme je na ovaj dan procurila u svijet

“Sviđa mi se da ti ne bude prijatno” Disciplina kičme je na ovaj dan procurila u svijet

U ljubljanskom Tivoli studiju grupa Discipilina kičme je, na jučerašnji dan 1982. završila sedmodnevno snimanje debi albuma koji je pod nazivom “Sviđa mi se da ti ne bude prijatno” početkom naredne godine objavila mariborska izdavačka kuća Helidon.

Snimivši u neobičnoj minimalističkoj, bass gitara-bubanj postavi, prvi album “Sviđa mi se da ti ne bude prijatno“, Disciplina Kičme su bili šaka u oko “dobrom” ukusu svojim, za mnoge, iritantnim post pank zvukom i repetitivnim, na minimum riječi svedenim, stihovima dvosmislenog značenja.

Mnogi nisu mogli nikako odgonetnuti o čemu se u stvari radi u tada najeksponiranijoj pjesmi “Nemoj da bacaš betonske table sa vrha svoje zgrade“.

Remiksovana verzija albuma objavljena je kao CD na kompilacijskom albumu “Ove ruke nisu male… 1” 2000. godine, prošle je godine reizdan i u vinilnom format.

Album je 1998. izglasan na 27. mjesto najintrigantnijih 100 rok i pop albuma u knjizi “YU 100: najbolji albumi jugoslavenske rock i pop muzike”.

Dušan Kojić Koja za “Rockomotivu” je svojevremeno rekao o ovom albumu:

– Uspostavljanje osnovnih načela i pozicije grupe, hard kor. Dvije pjesme ‘Pečati’ i ‘Mozak‘ koje je Šarlo svirao, a koje sam sačuvao za eventualni drugi album Šarla Akrobate, takođe su na ovom albumu, naravno u potpuno drugačijim aranžmanima – rekao je Koja.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This