Sve tajne „Bitke na Neretvi“ Veljka Bulajića: Film nominovan za Oskara, na premijeri bila i Sofija Loren

Sve tajne „Bitke na Neretvi“ Veljka Bulajića: Film nominovan za Oskara, na premijeri bila i Sofija Loren

Umro je Veljko Bulajić, cijenjeni reditelj koji je za života napravio brojna remek-djela jugoslovenske kinematografije. Najpoznatije i najvažnije definitivno je film „Bitka na Neretvi“, koji je dobio i nominaciju za Oskara.

Mnoge zanimljivosti vezane su za ovaj film koji govori o događaju početkom marta 1943. godine, najtežoj bitki Četvrte neprijateljske ofanzive.

Budžet odobrio Josip Broz

Budžet je lično odobrio Tito. Riječ je o petom najskupljem filmu svih vremena van engleskog govornog područja. Snimanje i postprodukcija trajali su 18 mjeseci. Pablo Pikaso dizajnirao je englesku verziju plakata za film “Bitka na neretvi”. Prema Bulajićevoj tvrdnji, Pikaso nije tražio honorar, samo kutiju najboljih jugoslovenskih vina. Na premijeri 29. novembra 1969. u Sarajevu bili su i Sofija Loren i Omar Šarif.

Jul Briner i Orson Vels prvi put u istom filmu

Ovo je bio prvi i jedini zajednički film Jula Brinera i Orsona Velsa. Briner je tumačio partizana Vladimira Smirnova, zvanog Vlada Rus, a Vels četničkog komandanta -senatora. Obojica su umrli istoga dana, 10. oktobra 1985. godine. Osim njih, u filmu su učestvovale i druge, tada svjetske zvijezde Franko Nero, Hardi Kriger, Sergej Bondarčuk, Silva Košćina, Kurd Jirgens, Oleg Vidov, Špela Rozin i Entoni Doson s kojim se Tito sa zadovoljstvom družio. Uz njih, tu su, u zapaženim, a nekad i maestralnim ulogama, bili i naši Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović, Boris Dvornik, Lojze Rozman, Nikola-Kole Angelovski, Stole Aranđelović, Miha Baloh, Faruk Begoli, Milena Dapčević, Dragomir Felba, Fabijan Šovagović, Pavle Vujisić, Abdurahman Šalja, Radko Polič, Branislav-Ciga Jerinić i mnogi drugi.

Prave eksplozije

Za scenu eksplozije mosta na Neretvi reditelj je hteo da koristi pravi most. U Jablanici je izgrađena replika u prirodnoj veličini, ali je dim od eksplozije bio toliko gust da su snimci kamera bili neuporebljivi. Čitav postupak je ponovljen, ali sa istim rezultatima. Na kraju je za snimanje korišćen minijaturni model mosta.

Nominacija za Oskara

Konačni proizvod Veljka Bulajića i cijele glumačko-tehničke ekipe bio je nominovan za Oskara kao najbolji film van engleskog govornog područja 1969, ali ga je pobedio film “Z” grčko-francuskog reditelja Koste Gavrasa. Godinu dana ranije u toj kategoriji je trijumfovao ruski reditelj i glumac Sergej Bondarčuk filmom “Rat i mir”, koji je u “Bici na Neretvi” igrao komandanta artiljerije Martina iz Slovenije.

Vojska kao statisti

U snimanju je učestvovao kombinovani puk tadašnje JNA sa 10.000 vojnika, uništena su četiri posebno konstruisana sela i jedna tvrđava. Sovjetski tenkovi T-34 “glumili” su njemačke tenkove “tigar I”. Oni su se kasnije pojavili i u američkom filmu „Ratnici“ sa Klintom Istvudom i Donaldom Saterlendom i u “Sutjesci”, takođe fescinantnom partizanskom filmu reditelja Stipe Delića iz 1973. godine, prenosi Blic.

CATEGORIES
Share This