Srpski vizionari tehnosvijeta: Pupinova bolest

Srpski vizionari tehnosvijeta: Pupinova bolest

U aprilu 1896. godine Pupin je obolio od teške upale pluća. Njegova supruga, koja ga je njegovala, i sama se razboljela i umrla.

Pupin se povratio od bolesti, ali je teško i sporo prebolio veliku tragediju, zbog čega je jedno vrijeme bio u teškoj depresiji.

Ostavši sam s malom ćerkom, duže vrijeme se oporavljao u selu Norfolku, koje mu je postalo tako blisko da je sljedeće godine tamo kupio imanje. U Norfolku je sagradio veliku kamenu kuću u kojoj je provodio mnogo vremena, i tu je kasnije okupljao i svoje brojne prijatelje.

Poslije oporavka, Pupin se potpuno posvetio svom najvećem i najznačajnijem otkriću koje se odnosi na matematičko rješenje problema prenosa naizmjeničnih telefonskih struja po vodovima. Razradio je novu matematičku teoriju prenosa oscilacija kroz žicu s raspoređenim masama i na osnovu tog rješenja došao do potrebnih veličina u analognom električnom modelu voda s periodično umetnutim induktivnostima.

Da bi provjerio svoju teoriju, Pupin je morao da sagradi vještački vod na kojem je u laboratorijskim uslovima ispitivao pojavu prostiranja telefonskih struja po vodovima. Izgradnja vještačkog voda, koji je vjerno oponašao realni vod, zahtijevala je puno eksperimentisanja i proračunavanja. U pet kutija, veličine oko kubnog metra, Pupin je smjestio vještački vod koji je bio ekvivalentan realnom kablu dužine 400 kilometara. Na svaku milju rastojanja mogao je da umetne specijalni kalem ili da ga isključi. Bez kalemova, to je bio običan vod, odnosno kabal. Tako je mogao da uporedi prenos po neopterećenom i opterećenom kablu i da nedvosmisleno potvrdi svoje teorijske analize.

Pupinovi radovi o vještačkim vodovima i metodi induktivnog opterećenja kablova prevedeni su, gotovo istovremeno, na njemački i francuski jezik. Ovo njegovo epohalno otkriće, zaštićeno patentima, brzo je počelo da se primjenjuje.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This