Sjećanje na Vladiku Atanasija – povodom dvije godine od upokojenja

Sjećanje na Vladiku Atanasija – povodom dvije godine od upokojenja

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i njena novoosnovana Zadužbina Vladike Atanasija, povodom druge godišnjice prestavljenja blaženopočivšeg Episkopa Atanasija (Jevtića), organizuju trodnevno Sjećanje na Vladiku Atanasija, arhijereja, oca i učitelja našeg. Ovogodišnje Sjećanje na Vladiku Atansija biće upriličeno od 9. do 11. marta, bogoslužbenim, bogoslovskim, književnim i umjetničkim sadržajima, u trebinjskoj Sabornoj crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg, Kulturnom centru Trebinje i u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Otvaranje ovog događaja otpočeće u četvrtak, 9. marta 2023. godine, u 18.00 časova, otvaranjem izložbe arhivske građe, pod nazivom Arhiva i biblioteka Episkopa Atanasija Jevtića 1938 – 2021. g. u galeriji Kulturnog centra Trebinje. U nastavku, u pozorišnoj sali Kulturnog centra, biće priređen prvi od tri večernja razgovora sjećanja na Vladiku Atanasija, sa naslovom Znak preporečni. Drugog dana programa, u petak 10. marta, od 18.00 časova, takođe u Kulturnom centru Trebinje, biće predstavljen zbornikom radova, tada jeromonaha Atanasija Jevtića Od Omege do Alfe, te drugi po redu razgovor Hristos zemlja Živih. U subotu, 11. marta, u Sabornom hramu u Trebinju Jutrenje sa parastosom biće služeno od 8.00 časova, a Sveta arhijerejska liturgija od 9.00 časova. Uveče, istog posljednjeg dana programa, u Muzeju Hercegovine, od 17.00 časova biće otvorena izložba slika Slike iz podzemlja: likovi Dostojevskog, a zatim, od 18.00 časova održano i predstavljanje drugog toma Monografije naše Episkopije Istorija Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske. Program posljednjeg dana ali i cjelokupnog događaja biće zaključen trećim razgovornim sjećanjem Zagrljaj Svetova.

U ovom Sjećanju na Vladiku Atanasija učestvovaće arhijereji i jereji naše i drugih pomjesnih Crkava, između ostalih: Arhiepiskop katarski Makarije, Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, Episkop diseldorfski i njemački Grigorije, zapadnoamerički Maksim, Episkop novobrdski i vikar Patrijarha srpskog Ilarion, Iguman svetogorskog Manastira Simonopetra otac Jelisej, otac Atanasije Ciausis, otac Gojko Perović, otac Milovan Glogovac… Zatim, Igumanija stavropigijalne lavre Pećke mati Haritina, Igumanija Manastira Devič mati Anastasija. Doprinos cjelokupnom ovom sjećanju, svojim učešćem daće i dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteteta u Foči dr Vladislav Topalović, dekan Filozofskog fakuteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu dr Draga Mastilović, dr Miloš Ivanović iz Istorijskog instituta u Beogradu, dr Milan Gulić… i brojno drugo sveštenstvo, monaštvo, naučni i kulturni djelatnici, poznavaoci i poštovaoci ličnosti i opusa blaženopočivšeg Episkopa.

Cjelokupan program Sjećanja na Vladiku Atanasija, sa imenima autora pojedinačnih sadržaja i učesnika nalazi se u nastavku. Naslovi i načelne teme razgovora – naslovi su pojedinih knjiga Vladike Atanasija; predstavljanja knjiga – njegove su predstave o eshatologiji i istorijskim sadržajima; sadržano u izložbama – sadržaji su iz njegove zaostavštine, lajtmotivi i kolorit njegovog života; a sam njegov život – Bogosluženja su u kojima ćemo ga se naročito sjetiti!

Branislav Rajković, đakon, predstavnik za kulturu i medije Episkopije zahumsko-hercegovačke i primorske

Iznad svega, mislim da je bio iz dubine Njegove plemenite duše radostan čovek. Čak i kad je grdio ili kritikovao nekoga bio je nasmejan. Imao je radost!
Onda voleo je ljude!
Obične ljude. Narod.
A znao je da se nosi i sa intelektualcima, filosofima, političarima, i sam je bio izvršni naučnik. Do poslednjeg dana njegovog života..
Jedno veliko Dete.
Episkop, teolog, naučnik, filantrop, sportista…. itd
Ma bio je genija. Kefalo. Svetski čovek.
Vaseljenski Učitelj.
Slobodan čovek.
Gospodin i indijanac!
A opet, sve to ne bi bio, da nije imao jedno ogromno srce puno ljubavi za SVE. Za Crkvu, za studente, za sveštenike, za decu, za radnike, za život, za narod, za svet, za tvorevinu Božiju!
Za mene je bio reprezentativni Srbin.
Moj profesor, otac, prijatelj.
Držim stalno Njegovu fotografiju iznad volana u mom automobilu, na šofer šajbnu, i pre nego što palim auto ljubim je…
Moj ponos, kada sam pričao mojim Grcima, da sam u Srbiji…
Ma bio je to, LEGENDA..!!!
Jedan je bio Atanasije Jevtić.
A tek će biti..!
Daće Gospod Bog u Trojci.

Zahvalan Njemu na sve što nas naučio u životu i iz života u Hristu,

Dimitrios Kasapis

(Episkopija zahumsko-hercegovačka i primorska)

CATEGORIES
Share This