Razgovori sa samim sobom: Otvorena izložba slika Borisa Eremića u “likovnom megapolisu”

Razgovori sa samim sobom: Otvorena izložba slika Borisa Eremića u “likovnom megapolisu”

U Muzeju Kozare u Prijedoru sinoćje otvorena izložba akademskog slikara Borisa Eremića pod nazivom „Razgovori sa đedom“.

Riječ je o 10-ak slika velikog formata na kojima je autor radio više godina.

– Istraživao sam meni važne momente u umjetnosti, kao što je dijalog. Razgovor sa svim đedovima koji su mi važni. Od praistorijske skulpture i slike, afričke maske, srpskog srednjevjekovnog slikarstva, savremenih umjetnika koji su mi bliski. A suštinski razgovor sam vodio sa samim sobom – izjavio je Eremić.

Boris Eremić
FOTO: SRNA

Dodaje da publici prepušta da sama uspostavi dijalog sa izloženim slikama u kojima svako možda može da pronađe nekog svog đeda i nekog đeda u sebi.

O umjetniku i njegovom djelu govorio je profesor Aleksandar Grandić, koji je rekao da kada se u Prijedoru govori o likovnoj umjetnosti postoji velika odgovornost.

– Prijedor nije mala sredina nego likovni megapolis i možete biti ponosni što imate ovakvog sugrađanina, jer ljudi poput Eremića opredmećuju ovo vrijeme – istakao je Grandić.

On je ocijenio da je univerzalnost Eremićevog likovnog jezika apsolutna i da uspijeva da sažme i pojednostavi najkomplikovanije opservacije iz prošlosti i naše istorije.

Vršilac dužnosti direktor Muzeja Kozare, Dragana Šarić, izrazila je zadovoljstvo što je Eremić nakon više od 10 godina svoju samostalni izložbu organizovao u ovoj ustanovi.

Boris Eremić je diplomirao 2008. godine na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Do sada je imao sedam samostalnih i više od 100 kolektivnih izložbi, a djela mu se nalaze u kolekcijama širom svijeta. Učesnik je više od 30 likovnih kolonija u zemlji i svijetu.

Posljednjih 10 godina koordinator je međunarodnog projekta “Prijedor grad murala”.

U okviru pedagoškog rada vodi školu slikanja, koja je iznjedrila više od 30 diplomiranih slikara, grafičara, arhitekata i dizajnera.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This