“Dokument sa antisrpskim nabojem”

“Dokument sa antisrpskim nabojem”

Rusija se zalaže za povlačenje nacrta rezolucije o Srebrenici koji bi trebalo da se razmatra pred Generalnom skupštinom UN, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Pozivamo autora nacrta rezolucije da povuče dokument, rekla je Zaharova na brifingu za novinare. Ona je istakla da dokument ima antisrpski naboj i da je to očigledno.

– U dokumentu nema direktne optužbe na račun srpskog naroda, ali se poziva na odluke Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde o Srebrenici koje se teško mogu nazvati pravednim prema Srbima, što su priznali i mnogi učesnici protesta koji nisu imali simpatije za Srbe. Te odluke ne uživaju podršku u zemljama balkanskog regiona i svijeta – istakla je Zaharova, prenosi N1.

Ona je ukazala da je od posebnog značaja činjenica da se inicijativa “forsira” pri čemu se krše procedure unutar same BiH, te podsjetila da je Republika Srpska više puta iznosila svoje neslaganje.

Podsjećamo, Rusija je 2015. blokirala usvajanje Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Srebrenici kojom se osuđuje genocid u julu 1995. godine, koju je predložila Velika Britanija i podržale SAD i zemlje EU.

Nakon što je završena dorada rezolucije za koju će se uskoro glasati u Generalnoj skupštini UN, trenutno 32 države navedene su kao njeni kosponzori.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posljednjih su dana rezoluciju okarakterisali kao dokument koji će srpski narod označiti kao genocidan.

CATEGORIES
Share This