Država ateista

Država ateista

Često se tvrdi da je Češka jedna od najsekularnijih zemalja na svijetu. Ova tvrdnja se obično zasniva na sociološkim istraživanjima i podacima popisa stanovništva, koji pokazuju da samo mali dio Čeha redovno ide u crkvu.

Prema izvještaju “European young Adults and Religion”, mladi u Češkoj najmanje su religiozni u Evropi čak 91% mladih od 16 do 29 godina kaže da ne pripadaju nijednoj religiji.

Stoga je ova evropska država poznata kao jedna od najmanje religioznih zemalja u Evropi i potencijalno u svijetu. Kao razlog za to obično se navodi komunizam. Potiskivanje religije je taktika komunističkog režima, ali krivca ne treba tražiti samo u komunizmu. Uzmimo u obzir da su njihove komšije takođe bile pod komunističkim režimom, ali je Češka ipak lider u sekularizmu i nereligioznosti.

Karlov most u Pragu
FOTO: MARTIN DIVISEK/EPA

Dakle, ne postoji samo jedan događaj koji je promijenio vjerske poglede u ovoj zemlji. Mnogi istoričari vjeruju da je duga istorija antikatoličkih osjećanja i odbacivanje organizovane religije dovela do istaknutog ateizma koji je danas vidljiv u Češkoj Republici.

Presudan trenutak u vjerskoj istoriji Češke Republike mogao bi da bude događaj iz 1415. godine, kada je Katolička crkva naredila da se Jan Hus spali na lomači zbog jeresi. Jan Hus je bio katolički sveštenik, reformator, koji je imao mnogo sljedbenika, poznatih kao Husiti, u tadašnjoj Češkoj. Njegova smrt dovela je samo do daljeg ustanka i uticaja Husita i odbacivanja Katoličke crkve.

misa u katoličkoj crkvi
FOTO: MARTIN DIVISEK/EPA

Više od 200 godina kasnije, Tridesetogodišnji rat se završio, a katolička Habsurška monarhija vladala je teritorijom koja će kasnije postati Češka. Ljudi u Bohemiji bili su primorani da prihvate religiju sa kojom se vijekovima nisu slagali.

Nije iznenađujuće da to nije dovelo do pozitivnih osjećanja prema Katoličkoj crkvi. Katolicizam, koji je bio glavna religija u to vrijeme, smatran je austrijskim uvozom koji je nasilno zamijenio “pravu” religiju češke nacije – protestantizam. Raskršćavanje sa Habsburškom monarhijom, njemačkim jezikom i kulturom takođe je značilo i odbacivanje katoličke vjere.

Odbojnost prema katoličanstvu trajala je generacijama i samo je rasla tokom Prvog svjetskog rata. Tek kada je rat okončan i kada je Čehoslovačka postala samostalna država, narod je konačno bio oslobođen katoličanstva.

Komunistički režim

Indiferentnost prema crkvi je u drugoj polovini 20. vijeka dodatno produbljena antireligijskom propagandom komunističkog režima, ali nereligioznost Češke, kao što smo već naveli, ne treba tumačiti isključivo kao nasljeđe komunističke prošlosti.

Češko stanovništvo je imalo prilično dvosmislene stavove prema crkvi i prije početka komunizma, što objašnjava zašto nijedna druga centralnoevropska postkomunistička zemlja ne pokazuje nisku podršku tradicionalnoj vjeri kao stanovništvo Češke.

Nakon pada komunizma zabilježen je kratki porast interesovanja za određene religije, ali se ni on nije zadržao. Danas se Česi prvenstveno identifikuju kao ateisti, agnostici ili jednostavno za sebe kažu da su duhovni. Većina vjeruje u duhovne koncepte kao što su sudbina ili čuda, ali u nedavnom istraživanju “Pew Research Center”, 72% Čeha je reklo da se ne identifikuje ni sa jednom određenom religijom, piše Mondo.

Mondo

CATEGORIES
Share This