Pronađena Mikelanđelova slika, izgubljena prije više od 100 godina

Pronađena Mikelanđelova slika, izgubljena prije više od 100 godina

U Ženevi je pronađeno jedino ulje na platnu koje je izradio Mikelanđelo, a radi se o manjoj verziji “Strašnog suda“ koji se može vidjeti u Sikstinskoj kapeli.

To je saopštio Amel Olivares, specijalista renesansne umjetnosti.

Ženevski ”Strašni sud” je Olivares proučavao osam godina, zajedno sa konzervatorom Hoseom Manuelom del Rio Karaskom, prije nego što su došli do zaključka da djelo pripada Mikelanđelu.

Na slici i lice umjetnika

Ova slika smatrala se izgubljenom više od 100 godina, a istraživači misle da ju je umjetnik dao na poklon slikaru Alesandru Aloriju, kojem je služila kao inspiracija za oltarske slike u firentinskoj bazilici Santisima anuncijata.

Na slici se može vidjeti Hrist, kao i druge figure sa ”Suda” u Sikstinskoj kapeli, dok su dimenzije 96,52 sa 81,28 centimentara, prenosi Ansa. Smatra se da je jedno od lica na slici Mikelanđelovo, ali je predstavljeno mlađe od onoga što je istoričarima umjetnosti poznato.

Istraživači su istakli da je Hrist naslikan bez brade, isto kao na fresci u Sikstinskoj kapeli, a likovi su nepotpuni ili se čine skicirani. Kako tvrdi Olivares, ovo djelo ukazuje da je tehniku ulja na platnu Mikelanđelo naučio od slikara Sebastijana del Pjomba.

Detaljan opis ženevskog ”Strašnog suda” je pronađen je u Državnom arhivu u Firenci 1792. godine, u dokumentima koji se odnose na popis namještaja i umjetničkih dela u vlasništvu firentinskog markiza Donata Guadanja.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This