Stabilizacija privrednih prilika u Srpskoj bi se mogla dogoditi u ovom momentu, a jedna stvar je ključna

Stabilizacija privrednih prilika u Srpskoj bi se mogla dogoditi u ovom momentu, a jedna stvar je ključna

Situacija u kojoj se nalazi privreda u Evropi i EU još ne pokazuje znake oporavka, a to se evidentno prelilo i na privredu Srpske, ali i generalno BiH.

Rekao je ovo za Srpskainfo predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić, komentarišući podatak da je BiH u prvom kvartalu ove godine imala manji izvoz za čak 560 miliona KM u odnosu na isti period lani.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ćorić kaže da je samo u Srpskoj izvoz bio manji za 173 miliona KM, dok je uvoz povećan za 66 miliona KM.

– Spoljnotrgovinski deficit se povećava iz mjeseca u mjesec, što nikako nije dobro. To samo govori da se kriza koja je bila u prošloj godini prelila i u ovu, te da iz mjeseca u mjesec imamo slabije finansijske rezultate – rekao je Ćorić.

U ovom trenutku je, kako ističe, najviše pogođena proizvodnja namještaja, gdje je fizički obim proizvodnje pao više od  20%, a i broj zaposlenih je pao za 20%.

Nakon toga, pad proizvodnje od 10% zabilježen je kod metaloprerađivačke industrije, ali i proizvodnje kože i obuće.

– Samo oko 5 do 6% radnika je ostalo bez posla u proizvodnji obuće. Kada bi se sabrale sve oblasti u Srpskoj je bez posla u ovom trenutku ostalo 1.000 do 2.000 radnika – zaključio je Ćorić.

Očekivanja da će se to sve na neki način zaustaviti, kako kaže, još se nisu ostvarila.

– Zbog svega toga pomno se prate kretanja privreda u okruženju, ali i EU kao najvećim spoljnotrgovinskim partnerima, ali se mahom dobijaju kontradiktorne informacije. Čist primjer je Njemačka za koju se čas priča da se  oporavlja, pa ne i tako u krug – rekao je Ćorić.

O stabilizaciji privrednih prilika u Srpskoj, kako naglašava, neće se moći govoriti sve dok ne dođe do stabilizacije na tržištima EU, kao najznačajnijim partnerima RS. Prije svega se misli na Njemačku, Italiju i Sloveniju, a onda onda i na zemlje u okruženju, Srbiju i Hrvatsku.

-Jedino rješenje sada je oporavak privreda zemalja u kojima mi najviše izvozimo. Samo možemo čekati stabilizaciju koju svi najavljuju, a koja nikako da dolazi. Nije dobro da se ovakva situacija produži, jer će se onda upasti u dodatne nelikvidnosti, otpuštanje radnika, ali i njihov odlazak – rekao je Ćorić.

Tržište BiH je, kako kaže, malo da bi mogli tražiti alternative na njemu.

– To mogu tražiti samo ona preduzeća koja imaju svoje konačne proizvode i koji to mogu prodati – rekao je Ćorić.

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo kaže da je fizički obim za prvi kvartal ove godine smanjen za oko 30%, a finansijski za više od 15%.

– Do toga je došlo jer  je pala potražnja u Evropi, a kako će se situacija dalje odvijati niko ne zna. Blagi sam optimista, ali realno je očekivati da će se zadržati na ovom nivou – rekao je Partalo.

Objasnio je da veliki pritisak prave i jeftine robe sa Istoka, a  prije svega Kine. Mnogo toga, kako objašnjava, zavisi i od sukoba u Ukrajini, kao i od “histerije i atmosfere” u Evropi, jer od strah ljudi manje troše.

Veoma teška situacija je i u obućarskom sektoru, što je i potvrdio tehnički direktor Fabrike obuće “Bema” Marinko Umičević.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Stanje u proizvodnji obuće nikada nije bilo gore, veoma je neizvjesno i komplikovano, a može se reći da je prvi kvartal bio čak i katastrofalan. Na to je uticalo sve ono što se dešava u svijetu, poput ratova i ekonomske krize – rekao je Umićević.

On je naglasio da su im u posljednje vrijeme veoma kumovale i klimatske promjene.

Snijega nije bilo, kako kaže, tri godine, zbog čega im je broj narudžbi drastično pao.

– Oko 90% izvozimo u Njemačku i nešto malo u Italiju. Međutim, snijega nije bilo tri godine i silna obuća se nije prodala, a novih narudžbi nema. Samo su nas obavijestili da do daljnjeg smanjuju kapacitete – rekao je Umićević i dodao da su počeli nešto malo raditi za domaću proizvodnju.

Objasnio je da u suštini nemaju ugovore sa Zapadom.

– Njihova je politika da kada ima posla da radimo 20 sati dnevno, da na poslu i spavamo, a kada nema posla idite kući, ko vas šiša, a to ne ide baš tako – rekao je on.

Dodao je da u fabrici imaju oko 1.150 zaposlenih radnika.

– Bilo bi dobro da naša preduzeća poput Šuma Srpske, Autoputeva Srpske ili Elektroprivrede RS počnu kupovati cipele i obuću od naših ljudi, kako bi se prodaja pokrenula, a radna mjesta sačuvala. Osim toga, treba i država BiH (koja se ne petlja) da se uključi i da nam vrati PDV na prevoz – rekao je Umićević.

Agencije

CATEGORIES
Share This