Preminuo Džon Bejli holivudski kinematograf: Bio je predsjednik Akademije filmova, umjetnosti i nauke, tužnu vijest saopštila njegova supruga

Preminuo Džon Bejli holivudski kinematograf: Bio je predsjednik Akademije filmova, umjetnosti i nauke, tužnu vijest saopštila njegova supruga

Džon Bejli, holivudski kinematograf, koji je bio i predsjednik Akademije filmova, umjetnosti i nauke od 2017. do 2019. godine, preminuo je u petak u Los Anđelesu. Imao je 81. godinu, piše Variety.

Vijest o smrti objavila je njegova supruga Kerol Litlton, u saopštenju koje je objavila akademija u petak.

– Sa dubokom tugom dijelim sa vama vijest da je moj najbolji prijatelj i suprug, Džon Bejli, preminuo mirno u snu rano ovog jutra. Tokom Džonove bolesti, prisjećali smo se kako smo se upoznali prije 60 godina, a bili u braku 51 godinu. Dijelili smo prelijep život avantura na filmu i usput sticali mnoga prijateljstva koja traju. Džon će zauvijek živjeti u mom srcu – piše u saopštenju.

Bejli je sarađivao sa rediteljima kao što je Robert Redford, Džejms L. Bruks, Volfgang Petersen i Harold Ramis. Tokom 1985. godine dobio je priznanje na Kanskom filmskom festivalu za rad na filmu Pola Šredera “Mišima: Život u četiri poglavlja”. Sarađivao je sa njim i na filmovima “Američki žigolo” i “Ljudi mačke”, piše Blic.

Dobio je nagradu za životno djelo Američkog društva kinematografa 2015. godine. Radio je i na filmovima “Dobro da bolje ne može biti”, “Na liniji vatre”, “Trka sa Mesecom”.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This