Premijera predstave „Mali ratovi i kabine Zare“

Premijera predstave „Mali ratovi i kabine Zare“

 – Predstava „Mali ratovi i kabine Zare“, autora Vide Davidović, a u režiji Ivice Buljana, premijerno je sinoć izvedena u Narodnom pozrištu Republike Srpske.

Davidovićeva je rekla da je tekst pisala iz potrebe da ispriča priču o transgeneracijskoj traumi, kao i o osjećanju da ništa što se desilo na ovim prostorima ne može biti završeno dok se potpuno ne sahrani i ne završi kao jedna vrsta ciklusa.

Ona je napomenula i da je u isto vrijeme htjela da oduzimanje integriteta tjelesnosti žene pokaže kroz anoreksiju kao oblik autodestrukcije, koja, u stvari, predstavlja neki vid olobađanja.

Buljan je naveo da se predstava bavi ženskim pitanjima, položajem žene u društvu, intimnim problemima žena, odnosima sa majkom.

Uloge su, između ostalih, povjerene Nikolini Friganović, Senadu Milanoviću, Nataši Ivančević, Nataši Perić, Željku Erkiću, ali i studentima Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Predstava nastaje u koprodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske i Sterijinog pozorja, budući da su „Mali ratovi i kabine Zare“ prije dvije godine nagrađeni na konkursu za najbolji dramski tekst Sterijinog pozorja.

(Srna) Foto: NPRS

CATEGORIES
Share This