Sumorna saga o TE Gacko 2 traje punih 17 godina

Sumorna saga o TE Gacko 2 traje punih 17 godina

“Vrlo zanimljivo Dodik tada postaje vlasnik u Beogradu svoje vile na Dedinju. Uporedo sa svim tim  aktivnostima koje su se dešavale oko ČEZ-a on i Obradović u to vrijeme direktor novih elektrana Republike Srpske postaju na Dedinju vlasnici dvije ekskluzivne vile.”

Mnogo je neispunjenih obećanja SNSD-ove vlasti, a ako bismo birali šampiona među nerealizovanim projektima, onda bi prvo mjesto pripalo fantomskoj Termoelektrani Gacko 2. Prvo su je trebali graditi Česi, a zatim Kinezi. ČEZ se odavno povukao, a od Kineza ni traga. Gdje je nestao projekat sa kineskim investitorima težak milijardu KM?

Sumorna saga o novom pogonu Termoelektrane Gacko 2 traje punih 17 godina.

U maju 2007. godine Milorad Dodik je kao tadašnji predsjednik Vlade u Gacku potpisao sporazum sa Češkom elektroprivredom o izgradnji drugog bloka od 350 megavata. Posao vrijedan 2,5 milijardi maraka je obustavljen.

Sedam godina kasnije ČEZ je dobio arbitražni spor.

– Tu avanturu je Vlada Republike Srpske morala da plati, jer je sačinila štetan ugvor po sebe nekih 16.000.000 KM, podsjeća narodni poslanik Vukota Govedarica.

Dalje dodaje:

“Vrlo zanimljivo Dodik tada postaje vlasnik u Beogradu svoje vile na Dedinju. Uporedo sa svim tim  aktivnostima koje su se dešavale oko ČEZ-a on i Obradović u to vrijeme direktor novih elektrana Republike Srpske postaju na Dedinju vlasnici dvije ekskluzivne vile.”

Dodiku vila, a Srpskoj 16.miliona maraka duga tako bi se ukratko mogao opisati propali posao sa ČEZ-om, koji još traje, ako pitate predsjednika Vlade Radovana Viškovića.

“Nije Vlada odlučila da prekine projekat Gacko 2 još uvijek se sa Česima razgovara.”

Dok Višković još mašta o Česima, njih su odavno zamijenili Kinezi. 2017. godine u Banjaluci potpise na “Opšti ugovor o projektu izgradnje Termoelektrane Gacko 2” stavili su ministar energetike Petar Đokić i predstavnici dvije kineske firme.

Zvaničnici su tada govorili da je to najveći  poslijeratni projekat vrijedan više od milijardu maraka.

Očekivalo se otvaranje novih radnih mjesta u Hercegovini, međutim vlast je zaćutala. Sve bi bilo drugačije da su se držali “Strategije razvoja energetike” koju je Vlada predložila, a Narodna skupština usvojila 2018. godine.

“U kojoj se tačno i decidno kaže da će 2024. godine u Gacku biti izgrađena i puštena u pogon Termoelektrana Gacko 2 sa instalisanim kapacitetima od 350 megavata, a da će stara termoelektrana Gacko 1 do 2031. alternativno biti u pogonu. Danas je 2024. godina mi od toga nemamo ništa.”, naveo je Govedarica za BN.

Elektroptivrede Republike Srpske, nakon dugog zatišja, sredinom jula prošle godine oživljava priču o Termoelektrani Gacko 2.

Osniva novo preduzeće “Termoelektrana Gacko, razvoj i investicija” preko koga su pokrenuli tri tendera ukupne vrijednosti 3,5 milijardi KM za ishodovanje ekološke dozvole i za dobijanje koncesije za izgradnju. Dok se milioni daju na dokumentaciju, preduzeću prijete ozbiljni finansijski problemi.

Hrvatska namjerava pred međunarodnim sudom u Vašingtonu da traži najmanje 100 miliona evra odštete i pripadajuće kamate, na ime ulaganja u Termoelektranu Gacko.

Koliko su ozbiljni arbitražni sporovi, dokazuje izgubljenih 16. miliona maraka u sporu sa Češkom elektroprivredom, ali predsjednik Vlade o tome ni nakon deset godina nije informisan pa kako reče još se razgovara sa Česima, a Česi otišli prije deceniju.

Na kraju, jasno je da je priča vlasti o Termoelektrani Gacko 2 17 godina vodila u ćorsokak. S obzirom na to da obično vaksrsava u izbornoj kampanji, biće zanimljivo čuti šta će SNSD obećati Hercegovicima ove godine.

(BN) Foto: Arhiva

CATEGORIES
Share This