Patrijarh Pavle nacrtan na zrnu pšenice, a Stefan Nemanja na nozi od mrava: Bratislav Anđelković stvara NEVJEROVATNA UMJETNIČKA DJELA

Patrijarh Pavle nacrtan na zrnu pšenice, a Stefan Nemanja na nozi od mrava: Bratislav Anđelković stvara NEVJEROVATNA UMJETNIČKA DJELA

Bratislav Anđelković, poznat kao Bata Vučja (71), ima nevjerovatan talenat. On može da naslika nevjerovatna umjetnička djela i na najmanjim predmetima. Najmanja minijatura mu je slika Stefana Nemanje na članku od mrava, koju je kako nam je otkrio naslikao bez optičkih pomagala.

Ovaj sjajni umjetnik, koji na različitim predmetima, kamenu, drvetu, opanku, slika srpsku istoriju, svoj talenat otkrio je od malena, ali je pronašao sebe tek kada je otišao na Kosovo i Metohiju.

FOTO: VIOLETA MILIĆEVIĆ / RINGIER

– Upisao sam Umjetničku školu u Nišu, a onda sam otišao u Peć, nešto me je vuklo da odem tamo, da li je to Pećka patrijaršija, da li sam sebe pronašao u taj metohijski prostor, ne znam, ali tamo su počeli novi momenti u mom stvaralaštvu – govori Bata.

Ipak, da slika na predmetima, krenuo je u doba inflacije.

– Vjerovatno sam se sapleo na neki kamen – ističe kod smijeh.

– On je prepoznao mene, ja njega. Pokušao sam da taj kamen oplemenim, da ga napravim toplim – dodaje on.

Nije se obazirao na opaske svojih kolega da to nije umjetnost, već određena vrsta suvenira. Najprije je, dok su kako je rekao, njegove kolege zarađivale, on čitavu deceniju istraživao.

– Meni novac nije bio toliko bitan, koliko mi je bilo bitno da dam doprinos srpskom slikarstvu. Moja djela su inspiracija za mnoge pjesnike, za filmske stvaraoce. Nebojša Ilić Ilke je napravio čak tri filma o meni pod nazivom „Kamen drevnog snevača“ – rekao je Bratislav.

Minijature radi golim okom

– Slikao sam na velikim platnima, a onda sam poželio malo da se odmorim. Taj odmor je bio takav da sam slikao na malim prostorima. Jedna od najmanjih mojih minijatura je naslikana na poklonu koji sam dobio iz Hilandara. To je bio mrav. Ja sam ga ipregnirao i na trećem članku noge naslikao Stefana Nemanju – izjavio je Bratislav Anđelković.

Ovo nije jedini njegov minijaturni rad. Naslikao je na zrnu pšenice patrijarha Pavla, srpska istorija našla se i na malim kamičcima od dva ili tri milimetra. Sve to kako kaže, golim okom.

– Čak se i ja nekada pitam kako to nastane, ali ta koncentracija je veoma bitna. Onda rad ostavim po strani pa poslije nekog vremena ponovo pogledam da li nešto treba da se doda – otkriva umjetnik iz Vučja.

Njegova djela mogu da se vide i na otvorenom prostoru u Đavoljoj varoši, Lukovskoj i Prolom Banji. Nišlije su ih vidjele na izložbi u Svetosavskom domu, gdje je postavljeno 34 nevjerovatnih predmeta naslikanih Batinom Rukom. Posjetioci su mogli da vide između ostalog i dvije minijature, rođenje Hristovo i Hristovo raspeće naslikane u očima Isusa Hrista.

Njegovi radovi bili su postavljeni na stolu, ali ipak su privukli su pažnju i ministru kulture Nikoli Selakoviću, sa kojim se dogovorio da izložba prođe Srbijom.

– Drago mi je što su ovako postavljene na stolu, zato što da bi vidjeli sliku, moramo da se „poklonimo našoj istoriji – izjavio je na kraju Bata iz Vučja, prenosi Blic.

CATEGORIES
Share This