Ovjekovječeni Karađorđe, Miloš, Nektarije i Longin u porti bijeljinske svetinje Svete Petke: Rod vječno zadužili

Ovjekovječeni Karađorđe, Miloš, Nektarije i Longin u porti bijeljinske svetinje Svete Petke: Rod vječno zadužili

U porti Manastira Svete Petke, urađene u ruskom stilu, u bijeljinskom naselju „Pet jezera“, postavljene su nove četiri biste znamenitih Srba.

Trudom, radom, ljubavlju i novcem umirovljenog episkopa Vasilija i akademika Dragoljuba Mirkovića,
postavljene su, u očekivanju božićnih i novogodišnjih praznika, biste vožda Karađorđa Petrovića, kneza Miloša Obrenovića, mitropolita Nektarija Krulja i episkopa Longina Tomića.Ova umjetnička djela, kako kažu darodavci, „svjedoče o delu znamenitih ljudi našeg roda, koji su ga zadužili svojim djelima za sva vremena“.

-Karađorđe i Miloš su simbol odbrane srpstva, borbe za slobodu, ali i izgradnju srpske države, poslije vjekovnog ropstva u kom se, dugo, nisu smjela da oglašavaju ni zvona na crkvama -kaže akademik Mirković.

-Mitropolit Nektarije je simbol najdivnije misije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koju je sprovodio i kao profesor Bogoslovije, i kao retkor nekoliko bogoslovija, i kao episkop, mitropolit i ličnost za najveće poštovanje i divljenje i prije i posle Drugog svjetskog rata, boreći se, pred rat, u ratu i posle njega, kada
to nije bilo ni lako ni jednostavno, da se sačuva obraz Srpske pravoslavne crkve i nastavi njena misija.Jako je zaslužan za djelovanje Bogomoljačkog pokreta vladike Nikolaja na lijevoj obali Drine, a vladika Longin ga je, u svemu, nasledio na najbolji mogući način, predanom službom rodu i Bogu.

Akademik Mirković spremio je na dar i spomenik dječaku Slobodanu Stojanoviću, dvanaestogodišnjaku iz
sela Kamenice, kod Zvornika, koga je Šiptarka Eltefe Veseli umorila, na najbrutalniji način na očigled mnogih među kojima je bio i Naser Orić, kada se vratio kući, na početku rata, po psa kućnog ljubimca.

Dječak je, u međuvremenu, upisan i u knjigu svetih SPC, a čeka se da to znamenje lokalna vlast postavila u Bijeljini, pošto je prije skoro dvije godine Skupština grada donijela tu odluku.

ISTOK

CATEGORIES
Share This