Otvoren 26. Teatar fest „Petar Kočić“ u Banjaluci

Otvoren 26. Teatar fest „Petar Kočić“ u Banjaluci

– U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci sinoć je otvoren 26. Teatar fest „Petar Kočić“, koji će trajati do 9. juna pod sloganom „Ko sam ja?“ i na kojem će u takmičarskom programu učestvovati pet predstava pozorišta iz BiH i regiona.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je da razvojni put Teatar festa prati ukupan razvoj pozorišne umjetnosti u Srpskoj i doprinosi njenoj afirmaciji u cjelini.

„Upravo ovaj pozorišni festival oslikava zrelost kulturnog života Banjalke i Republike Srpske. Naše nacionalno pozorište je svakako, a u festivalske dane posebno, poprište razmjene umjetničkih iskustava, kada, zahvaljujući pozorišnim stvaraocima i ostvarenjima iz drugih zemalja, bogati i unapređuje sopstvena iskustva“, istakla je Stojičićeva u obraćanju na otvaranju Teatar festa.

Ona je naglasila da je upravo put umjetnosti i stvaralaštva najbolji put približavanja i upoznavanja različitih kultura, uspostavljanja saradnje i dobre komunikacije, kao i katarzičnog iznalaženja odgovora na pitanje „Ko sam ja?“, odnosno „Ko smo mi?“.

Stojičićeva je rekla da tradicija održavanja Teatar festa, duga više od dvije i po decenija, dovoljno govori o njegovoj snazi i važnosti.

„Ugostivši tokom svih tih decenija mnoge glumačke ansamble i predstavljajući domaćoj publici izuzetna ostvarenja, festival je ostao na putu istinskog vrednovanja i promocije važnih dostignuća u pozorišnoj umjetnosti, uz akcentovanje autora koji stvaraju na jezicima južnoslovenskih naroda“, istakla je Stojičićeva.

Ona je navela da je, cijeneći sve to, kao i afirmaciju domaćeg dramskog teksta i promociju vrhunskih dostignuća u pozorišnoj djelatnosti, resorno ministarstvo do sada bilo čvrst oslonac organizaciji Teatar festa „Petar Kočić“, a da će tako biti i ubuduće.

Prema njenim riječima, kako je rastao Teatar fest, tako je raslo i Narodno pozorište Republike Srpske, te pozorišna umjetnost u Srpskoj.

Stojičićeva je pozvala građane da se narednih sedam dana prepuste pozorišnoj čaroliji i uživaju u ovogodišnjoj selekciji pozorišnih predstava i bogatom pratećem programu.

Eminentni glumac i reditelj Nebojša Dugalić, čijom je besjedom otvoren Teatar fest, rekao je da u ovim vremenima događaji poput ovog predstavljaju nešto nasušno.

„Time pokušavamo da trajemo uprkos svemu i da čuvamo tu vatru riječi pozorišta, tu tradiciju pozorišta koja traje 2.500 godina i svi smo povlašćeni pregaoci, koji čuvajući pozorište, igru, slovo i riječ čuvamo sve nas. Veoma je važno da kroz stvaralaštvo sarađujemo i rastemo i da to stvaralaštvo bude način da nosimo bremena jedni drugih“, rekao je Dugalić.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić rekla je da će ovaj događaj biti prilika da se predstave nove ideje i da se podstakne na nova razmišljanja, ali i prilika da ljubitelji umjetnosti uživaju u predstavama pozorišta iz regiona.

Glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Nataša Ivančević rekla je da je kao selektor Festivala skrenula pažnju pozorištima da svi treba da se zapitaju zašto na scenama ima sve manje domaćih savremenih tekstova, te je sugerisala da se time više treba pozabaviti.

Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke Nikola Šobot rekao je da je Teatar fest jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Banjaluci i da zaslužuje podršku, te izrazio nadu da će manifestacija, koja već ima tradiciju, biti nastavljena i narednih godina i decenija.

Publika je nakon besjede imala priliku da uživa u koncertu spoznaje „Njegoš i Kočić – korijeni“ sa stotinu učesnika.

Osim Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske nastupio je i Akademski hor „Obilić“, Akademsko kulturno-umetničko društvo „Branko Krsmanović“ iz Beograda, Kamerni hor „Kerubini“ Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci i Vladimir Bulatović.

Takmičarski dio festivala počeće sutra predstavom „Ljudi od voska“ Narodnog pozorišta iz Sombora, autora Mate Matišića, a u režiji Ivana Vanje Alača.

U srijedu, 5. juna, nastupiće Hrvatsko narodno kazalište iz Splita sa predstavom „Crvena voda“, koja je rađena po romanu Jurice Pavičića, a u režiji Ivice Buljana.

Četvrtak je rezervisan za Pozorište „Bora Stanković“ iz Vranja i predstavu „Ništa nećemo zaboraviti“, po motivima romana „Kanjec filma“ i „Ista priča“ autora Vere Cenić, reditelja Juga Đorđevića.

Nakon toga slijedi predstava Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice „Drama o Mirjani i ovima oko nje“ autora Ivora Martinića, u režiji Nermina Hamzagića.

Za kraj takmičarskog dijela programa planirana je predstava Narodnog pozorišta u Beogradu „Očevi i oci“, reditelja Veljka Mićunovića.

U subotu, 8. juna, u 12.00 časova planirana je tribina „U potrazi za originalnim dramskim tekstom“, na kojoj će učestvovati mnogi istaknuti stvaraoci iz pozorišnog života.

U čast nagrađenih, u nedjelju, 9. juna, ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda odigraće predstavu „Sitnice koje život znače“ po romanu Lorenca Maronea, dramatizaciji Đorđa Kosića, a u režija Andreja Nosova.

(Srna) Foto: Srna

CATEGORIES
Share This