Poslovi teški 200 miliona KM firmama bliskim SNSD i HDZ?!

Poslovi teški 200 miliona KM firmama bliskim SNSD i HDZ?!

Poslovi homologacije i sertifikacije vozila u BiH vrijedni više od 200 miliona KM, prije 15 godina su u spornom konkursu Ministarstva komunikacija i transporta povjereni privatnim firmama, koje opozicija povezuje sa vladajućim strankama..

O načinu izbora ovih firmi, nadzoru nad njima i o tome kako ove poslove uvesti u zakonske okvire, danas je pred Komisijom za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Parlamenta BiH govorio ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH Edin Forto.

2009. godine ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Rudo Vidović iz HDZ-a 1990, zahvaljujući širokim ovlaštenjima koja mu je dao zakon, dodjelio je poslove homologacije i sertifikacije vozila konzorcijumu od tri firme, koji je bio drugorangirani na javnom konkursu. 2012.

Sud BiH je naredio poništavanje ovog konkursa, novi nikada nije raspisan, ali su tri firme, narednih 10 godina bez problema i za vrijeme svih ministara nakon Vidovića, nastavile da obavljaju ove poslove. Inače, radi se uglavnom o poslovima tehničkih pregleda vozila i provjere da li su karakteristike vozila, dijelova i opreme usklađene sa važećim propisima u BiH.

Ministarstvo nije vršilo nadzor nad privatnim firmama koje su provjeravale na desetine hiljada vozila godišnje, niti su im te firme dostavljale podatke o prihodima…

Tako postoji samo jedna procjena sudskog vještaka da su privatnici samo u jednoj, 2021. godini zaradili više od 16 miliona maraka na homologaciji i sertifikaciji vozila dijelova i uređaja na vozilima..

„Čuli smo navode da je dovoljno da se pošalje fotografija vozila koje se uveze iz EU i da se za to naplati 500-600KM. Te stvari moraju da se nadziru i ispitaju“, naglasio je Predsjedavajući Komisije za borbu protiv korupcije Branislav Borenović.

„To su firme koje su jako bliske vladajućim strankama, SNSD-u i HDZ-u i to su firme koje su i finansirale ove stranke“, rekao je član ove Komisije Nenad Grković.

Konzorcijum koji je dobio ove poslove od Ministarstva komunikacija i transporta 2009. čine EIB Centar za motorna vozila iz Banjaluke, Institut za promet i komunikacije iz Sarajeva i Centar-motor iz Širokog Brijega.

Oni su na konkursu imali skoro 30 bodova manje od preduzeća Atomotiv centar, ali je ministar Vidović izabrao slabije ocjenjeni konzorcijum. Ministar Forto koji je saslušan pred Komisijom, kaže da je sve to urađeno u skladu sa lošim propisima iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja BiH, usvojenog davne 2005.

„Zašto za ovih 18 godina niko nije izmjenio zakon koji je dozvolio ministru da izabere drugoplasiranog ponuđača?“, pitao je Forto i dodao da nema političke volje da se izmjeni Zakon o bezbjednosti saobraćaja i da se tako ukinu ovlaštenja ministru da bez kriterijuma bira kome se povjerava obavljanje javnih poslova, pa tako i poslova homologacije i sertifikacije vozila.

Međutim, ministar nije otkrio ko to koči izmjene koje predlaže, već samo da mu odbijaju i daju negativno mišljenje na već spreman i usaglašen zakon.

Predsjedavajući Borenović je istakao činjenicu da se promjenilo sedam ministara, a da nijedan nije mijenjao Zakon o bezbjednosti saobraćaja, pa je  prema procjenama koje je iznio Borenović, isti konzorcijum od 2009. zaradio više od 200 miliona maraka na poslovima homologacije i sertifikacije vozila.

Forto naglašava da nije do njega i da je ministar svega 15 mjeseci…

„Ako tražite krivca podnesite krivičnu prijavu“, istakao je Forto i rekao kako on i Ministarstvo kojim rukovodi, nadležnima stoje na raspolaganju za saradnju i informacije. Obećao je da će provjeriti rad svojih prethodnika i da će se kroz Akcioni plan koji je Ministarstvo donijelo i planira sprovesti, otkrtiri više informacija o postojanju i razmjerama kriminala u povjerenim javnim poslovima homologacije i sertifikacije vozila u BiH.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This