Otkrivene tajne raskošne serije o kraljici Šarlot koja očarava kostimima i radnjom

Otkrivene tajne raskošne serije o kraljici Šarlot koja očarava kostimima i radnjom

Dugo iščekivana mini-serija „Kraljica Charlotte: Priča o Bridgertonovima“ stigla je na „Netflix“, a prati uspon do moći i ljubavni život kraljice te je gledaoce oduševila glamuroznim kostimima te nadasve uzbudljivom radnjom.

U spinofu popularne serije „Bridgerton“ je korišteno 1.500 perika te se pazilo na svaki detalj u garderobi kraljevske porodice.

Prije nego što je Ledi Vistldaun započela glasine i otkrivala tajne visokog društva regentske Engleske, mlada buduća kraljica Šarlot se pripremala za svoju ulogu u tom društvu, a obožavaoci „Bridgertona“ sad će vidjeti i njenu stranu priče. Sada je njemačka princeza, koja je kasnije postala britanska kraljica, dobila svoju seriju.

Serija je prepuna drame, vrućih ljubavnih scena, a nadasve fascinira kostimografija. U glavnim ulogama su Indija Ria Amarteifio kao mlada kraljica Šarlot i Kori Milčrist kao mladi kralj Džordž, a šest epizoda upoznaje nas s kraljevskim parom i vodi nas kroz prvih nekoliko godina njihovog braka.

Priča je prvenstveno ispričana iz perspektive mladih likova, ali povremeno se vraća u svemir „Bridgertona“, s nekim od istih voljenih glumaca iz te hit serije. Sveukupno, „odjel za kosu“ izradio je oko 1.500 perika za seriju koju su nosili glavni i pozadinski glumci, a svaka je bila unikatna.

Netflix
Netflix

Dnevnici iz 18. vijeka kao inspiracija

Kako bi dobili inspiraciju, tim za šminku pregledavao je sve, uključujući časopise, modne revije i dnevnike iz 18. vijeka. Slike stvarne kraljice Šarlot bile su još jedan važan izvor inspiracije, ali tim nije kopirao nijedan njen izgled – samo su ih koristili u svrhu stvaranja ideja.

U seriji se prvi put vidi kako se dva kraljevska svijeta sudaraju prije vjenčanja u trenutku kad Šarlot prvi put upozna svoju buduću svekrvu, princezu Augustu. Princeza Augusta kritikuje vjenčanicu, insistirajući na tome da nosi onu koja joj je predviđena, ali Šarlot pronalazi drugačiji način da dopusti da njena ličnost zablista.

Za monumentalni događaj Šarlot nosi svoju prekrasnu afro-kosu s uvojcima sprijeda koji vode u čvorove, držeći tijaru čvrsto na mjestu. Ali, ako pažljivo pogledate tu epizodu, na njenom toaletnom stoliću nalazi se druga perika. To je bila perika koju bi ona mogla nositi, ali je definitivno odlučila pokazati svoju teksturiranu kosu u svoj svojoj ljepoti.

Slično kao i frizura, šminka viđena u seriji „Kraljica Charlotte: Priča o Bridgertonu“ daje moderan zaokret regentskom izgledu. Šminka iz 18. vijeka bila je besprijekorna, blijeda lica, glatka koža i rumeni obrazi, ali bez previše bijelog pudera na likovima. Umjesto toga, tim je odlučio ažurirati izgled sa svježom, mladolikom kožom i malinastim, rumenim obrazima.

Foto: Netflix

Skriveno značenje stila kraljice Šarlot

Frizure u seriji pune su skrivenih značenja, ali jedna se posebno ističe. Veliki fokus serije je stvaranje nasljednika za tron – to je istaknuta linija zapleta u priči o kraljici Šarlot i kralju Džordžu, ali i u odnosu kraljice s njenom djecom. U sceni u kojoj starija kraljica razgovara sa svojim kćerima i sinovima o porodici nosi veliku periku koja je ispletena sprijeda, ali straga ima poseban detalj. Zapravo je šuplja na zadnjoj strani – gotovo je poput jajeta i puna je cvijeća i orhideja, koji su simbol za plodnost.

Kraljica iz „Bridgertona“ poznata je po svojim kreativnim, velikim perikama, ali trebalo joj je neko vrijeme da dođe do toga, o čemu svjedoči nova serija.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This