Nobelova nagrada: Najviše novca u istoriji dobitnicima

Nobelova nagrada: Najviše novca u istoriji dobitnicima

Nobelova fondacija saopštila je danas da podiže za milion švedskih kruna (oko 84.000 evra) novčani iznos nagrade, čime ukupna nagrada po kategoriji dostiže oko milion evra.

Za dobitnike Nobelove nagrade za 2023. godinu, čija imena će biti objavljena između 2. i 9. oktobra, ček koji ide uz nagradu će sada iznositi 11 miliona kruna (920.000 evra) što je najviša nominalna vrednost (u švedskoj valuti) u istoriji dodele Nobelovih nagrada staroj više od 100 godina.

Iznos nagrade varirao je desetak godina u zavisnosti od razvoja finansija Fondacije.

U 2012. godine Fondacija koja upravlja novcem koji je ostavio švedski pronalazač i kreator nagrade Alfred Nobel, morala je da stegne kaiš da bi oporavila svoje finansije i smanjila je sa deset na osam miliona kruna iznos nagrade.

U 2017. godini već je mogla da podigne nagradu na devet miliona kruna, a zatim na 10 miliona u 2020 godini.

Kada više dobitnika deli nagradu (za medicinu, fiziku, hemiju, književnost, mir, ili ekonomiju koja je najnovije ustanovljena nagrada) oni takođe dele taj iznos po pojedinačnoj kategoriji.

„Krajem 2022. godine vrednost tržišta kapitala u koji je Nobelova fondacija investirala dostigao je 5,799 milijardi kruna“ odnosno oko 490 miliona evra, napisala je Fondacija.

Alfred Nobel, pronalazač dinamita 1866. od čega se obogatio je najveći deo svog bogatstva usmerio na nagradu koja nosi njegovo ime, u testamentu napisanom u Parizu 1895. godine. U to vreme poklonjena suma iznosila je 31,5 miliona kruna, odnosno 1,8 milijardi sadašnjih kruna.

(Beta) Foto: Angela Weiss/Pool Photo via AP

CATEGORIES
Share This