Lopare: Povodom proslave Dana Republike Srpske održano književno veče

Lopare: Povodom proslave Dana Republike Srpske održano književno veče

Povodom proslave Dana Republike Srpske u Centru za kulturu Lopare održano je književno veče na kome su učestvovali Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske i Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Veče, na kome su Micić i Đerić čitali svoju poeziju, je upriličeno nakon sinoć potpisanog Protokola o saradnji Matice srpske i opštine Lopare.

Đerić je čitao pjesme iz njegove knjige Azbučna molitva, koja obajvljena u Srpskoj književnoj zadruzi u Beogradu krajem prošle godine.

On je naveo da pjesme proučavaju mnogo toga što je njemu, kao autoru, bitno a to je zavičaj, individualnost, te da je takva poezija primjerena promociji Matice srpske, zbog toga što ona kao institucija uskoro puni 200 godina i nastavlja staru tradiciju, a istovremeno najavljuje novu.

„Ovo je neka vrsta prvog čitanja pjesama iz te knjige, jer je do sada, sticajem okolnosti, nisam promovisao. To su pjesme koje su nastale u jednoj tradiciji od Srednjeg vijeka naovamo i bave se temama koje su lične i njeguju jedan vizantijski stil sa savremenom tematikom“, kazao je Đerić.

Milan Micić, koji je na književnoj večeri predstavio svoje pjesme, je rekao da večerašnji program i drugi budući programi predstvlja nešto što će Matica srpska i opština Lopare zajednički raditi narednih godina u Majvičkom kraju.

„Pored toga naša kulturna institucija će ovdje imati programe za Dane dijaspore. Takođe, na jesen, u Matici srpskoj ćemo predstaviti kulturnu mapu Majevičkog kraja“, istakao je Micić.

Tokom dana Micić i Đerić su bili na sastanku sa načelnikom opštine Radom Savićem, a potom su zajedno obišli staru školu u Priboju.

Opština Lopare

CATEGORIES
Share This