Kajmak, med i košuta: Ima li nade za procvat turizma u Gacku?

Kajmak, med i košuta: Ima li nade za procvat turizma u Gacku?

Više od 20 izlagača iz istočne Hercegovine, ali i susjednog Nikšića, učestvovalo je danas na tradicionalnoj manifestaciji „Dani košute“ u Gacku te tako predstavilo svoje proizvode, u kojima su uživali kako domaće stanovništvo tako i gosti.

Na štandovima su dominirali autohtoni proizvodi tipični za ovo podneblje, ali i pomalo zaboravljene radinosti- od starih zanata do hercegovačkih delicija koje su posjetioci mogli da probaju.

Ovaj događaj organizuje se po deveti put, posvećen je cvijetu košute, odnosno divljeg narcisa koje u maju Gatačko polje oboji u bijelo. Ujedno, to je dobra  prilika da izlagači pokažu čime raspolažu, a sve sa ciljem da se pažnja skrene na razvoj turizma.

I ove godine na „Danima košute“ bili su gosti iz Udruženje za pomoć licima ometenim u razvoju iz Nikšića. Koordinator grupe “Naša mala igračkoteka” Vesna Lončar kazala je „Direkt“ da rado dolaze u Gacko, gdje uživaju, a tako je bilo i ovaj put.

„Poznati smo u našem gradu kao mala institucija jer se punih 30 godina bavimo poboljšanjem standarda i borbe  za prava osoba sa invaliditetom. Godinama radimo suvenire, u obliku magneta, dekupaž kutije. Osim toga danas smo imali zadovoljstvo da učesvujemo u kulturno – umjetničkom programu. Naši mali drugari osim što se bave kreativnim radom i izradom suvenira ove godine su pokazali da mogu da budu recitatori, muzičari i imitatori“, rekla je Lončar.

Gačanka Nevenka Krstojević naglašava da ne propušta ovakve manifestacije koje su podjednako važne za sve generacije, ali i odlična prilika da razmijene iskustva sa kolegama iz drugih opština i gradova.

Dani Košute
Foto: Direkt

„U ponudi su domaći sokovi i čajevi, a ono što je posebno interesantno mlađim su ručni radovi i to što na štandu pletem. Zabavljam se na ovaj način, a uz to želim da ove našu tradiciju otrgnemo od zaborava. Baš ovakve manifestacije nam u tome i pomažu“, rekla je Krstojević za „Direkt“.

Posjeta

I ovoga puta na štandovima gdje je bio gatački kajmak bila je najveća gužva. Osim toga, pčelinji proizvodi, sokovi, džemovi, ručna radinost i autentična gastro ponuda hercegovačkog kraja bili su mamac za posjetioce. Posjetom je zadovoljna i direktorica Turističke organizacije Gacko Jelica Kovačević, koja je svim učesnicima dodijelila zahvalnice.

“Zadovoljna sam kako je sve proteklo, masovnost je i sada bila na zavidnom nivou. Sa nama su bili izlagači iz Trebinja, Nevesinja, Bileće i Nikšića. Dobrodošli su i novi izlagači, mada su najčešće sa nama oni  koji su se i ranije predstavili”, kazala je Kovačević.

Dani Košute
Organizatori zadovoljni posjetom

Ovakve manifestacije bude nadu da bi Gacko u budućnosti moglo biti zanimljivo mjesto kada je turizam u pitanju. Navike turista su se promijenila, danas se traži aktivan odmor, bijeg od gradske vreve u prirodu, ali i prenoćišta daleko od gužvi, u seoskim domaćinstvima.

Događaji kao današnji potvrda su da je gastronomija početna prednost i veliki benefit, ali da bi ovaj kraj bio konkurentan na tržištu potrebno je još puno rada i ulaganja, od infrastrukture do proširenja ponude, kako turisti iz Foče, Mostara ili Trebinja ne bi samo prolazili.

Direkt portal

CATEGORIES
Share This