Elena Golijanin: Voljela bih da se vratim u Hercegovinu

Elena Golijanin: Voljela bih da se vratim u Hercegovinu

Srednja škola mi uopšte nije bila teška. Imala sam želju da upišem Matematičku gimnaziju u Beogradu, ali sam ipak odlučila da ostanem kući sve do fakulteta. Činilo mi se da je prerano da odem, pogotovo što znam da jednog dana moram.

Ovako za „Direkt“ počinje priču gimnazijalka Elena Golijanin, đak generacije u nevesinjskom Srednjoškolskom centru „Aleksa Šantić“, koja će sutra i zvanično dobiti laskavo priznaje najbolje među kolegicama i kolegama.

„Izabrala sam tada lakše, iako je dosta bolja škola i više bih napredovala, ali sam ipak ovdje više uživala. Srednju školu najviše pamtim po druženju. I nije potrebno puno rada uopšte, pogotovo jer sam ja imala dobro predznanje iz osnovne. Ono što me posebno interesovalo su matematika i fizika“, počinje priču naša sagovornica.

Kako ističe, emocije su pomiješane oko samog odlaska na fakultet, ali je svjesna da je to put kojim moraju da prođu kako bi se izgradili kao ličnosti.

„S jedne strane radujem se novim izazovima, ali mi je teško što napuštam rodno mjesto i dom. Upisaću FTN u Novom Sadu, dvoumim se još uvijek između građevine i elektrotehnike. Voljela bih nekad da se vratim u Hercegovinu, jer smatram da je Hercegovina zapostavljena“, dodala je ona.

Izostala podrška

Prema njenim riječima, u osnovnoj školi bila je dva puta republički prvak iz srpskog jezika i fizike, te trećeplasirana iz matematike.

Elena Golijanin
Golijanin školovanje nastavlja na FTN-u

„Učestvovala sam na Juniorskoj matematičkoj olimpijadu BiH. U srednjoj školi sam se takođe takmičila iz matematike i fizike, ali nisam imala nikakvu podršku od škole. U našoj školi do sada nadareni učenici nisu bili posebno vrednovani pa se nadam da će se to u budućnosti promijeniti“, ocjenjuje Elena.

„Direkt“ će u narednim danima, kroz kratke intervjue, predstavljati najbolje maturante istočne Hercegovine.

Uživa u čitanju

Kako ističe, uživa u čitanju, a tokom srednjoškolskog obrazovanja imala je i dovoljno vremena za aktivnosti koje je opuštaju. Takmičenja su joj poslužila i da učvrsti prijateljstva, a sa nekima od njih će i studirati u Novom Sadu.

„Moram istaći da sam takmičenja voljela ne toliko zbog rezultata ili učenja, koliko zbog zabave. Jednostavno, upoznavanja novih ljudi sa kojima ću sada i studirati, jedan je veliki benefit“, kazala je ona.

Direkt portal

CATEGORIES
Share This