Izdavačka kuća „Dijak“ predstaviće na 66. Sajmu knjiga u Beogradu „Završnu riječ“

Izdavačka kuća „Dijak“ predstaviće na 66. Sajmu knjiga u Beogradu „Završnu riječ“

Izdavačka kuća „Dijak“ predstaviće na 66. Sajmu knjiga u Beogradu „Završnu riječ“, četiri drame pisaca iz Republike Srpske koje obrađuju teme u zasebnim miljeima.

Prema redoslijedu u knjizi, riječ je o dramama: „Grušenjkina sudbina/Oni dolaze“ autora Nenada Tadića, „/Miro/pomazani“ Zorana Todorovića, „Nepoznate životinje“ Jelene Lučić i „Dva čvora“ Sanje Savić Milosavljević.
Kratki osvrt na knjigu, koji je i zatvara, napisala je istoričar književnosti Milena Kulić, koja će „Završnu riječ“, uz Milosavljevićevu, predstaviti na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga.

„Ovakvi dramski komadi pokazuju dijalog između aktuelnog i tradicijskog, upliva osnovnih karakteristika 21. veka u našu kulturu i tradiciju dramskog izraza.

Komadi su pisani vešto, tehnički doterano, stilski ujednačeno, uz refleksiju na dileme aktuelne stvarnosti.
Takva dramaturška preispitivanja u komadima ovih odličnih dramskih pisaca dopiru do čitalaca, svaka na sebi svojstven način i nadamo se da će svi oni uskoro ugledati pozorišne scene“, navodi Kulićeva.

Todorovićev komad „/Miro/pomazani“, prvonagrađeni na konkursu za izbor najboljeg neobjavljenog domaćeg dramskog teksta, u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, odlična je komedija sa humorom sazdanim na nevoljama od vjere, geografije i istorijskog vremena.

Vješti obrti i živi karakteri nude komad koji može dugo i uspješno da se igra zbog svoje katarzičnosti, navedeno je u obrazloženju.
Tadićeva drama „Grušenjkina sudbina/Oni dolaze“, takođe dobitnik nagrade na istom konkursu, kreće se u rasponu između satire i parodije.

U obrazloženju je navedeno da autor vrlo dobro poznaje aristotelovske dramske postulate.
Naizgled je glavna tema komada ruska kultura, kao i veliki ruski romani i drame, ali u ovoj drami tema je i Zapad u trostruko izvrnutom ogledalu i odrazu Rusije.

Jelena Lučić komad „Nepoznate životinje“ diže na nivo simbolički bogatih značenja koja su uvijek višestruka i metaforički bogatija od očekivanog, navodi recenzent.

– Komad je oslonjen na uspješne dijaloške forme u potpunosti pogodne za scensko predstavljanje – piše u recenziji.
Drama „Dva čvora“ Sanje Savić Milosavljević jezički je precizna i stilski ujednačena sa temeljno izgrađenim karakterima.

U recenziji se navodi da je njen humor utemeljen prvenstveno na sukobu modernosti i tradicionalnosti, te uzavreloj diskusiju koja drži pažnju do kraja.

Knjiga će biti predstavljena na Štandu Republike Srpske 28. oktobra sa početkom u 14.00 časova.
Slobodan Jović, urednik izdanja, ističe da su edicija „Dijak“ i biblioteka „Otkrovenja“ proizašle iz časopisa „Bokatin Dijak“, čineći s njim prirodnu cjelinu.

– Kao što i sam njen naziv ukazuje, biblioteka je usmjerena na otkrivanje skrajnutih i manje osvijetljenih stvaralačkih formi i individualnosti – navodi Jović.

Do sada je u ovoj biblioteci publikovano 18 naslova, a knjiga drama „Završna riječ“ predstavlja 19. i tu se našla s ciljem jasnijeg osvjetljavanja dramskog stvaralaštva u Republici Srpskoj.

– Autori pripadaju različitim generacijama, a tekstovi u „Završnoj riječi“ su izrazite umjetničke snage i autentičnosti. Tome, pored ostalog, svjedoči i činjenica da su dva od četiri objavljena dramska teksta, Todorovićev i Tadićev, kao takvi već prepoznati i nagrađeni na prvom konkursu Ministarstva prosvjete i kulture Srpske za originalni dramski tekst, dok je Sanja Savić Milosavljević ovogodišnji dobitnik nagrade „Slobodan Stojanović“ – napominje Jović.

Osim ove knjige drama, biće predstavljene i zbirke pjesama objavljene u ediciji „Dijak“ između dva sajma: „Peteljka“ Saše Nišavića, „Rog izobilja“ Dragana Markovića, „Igra“ Zdravka Krstanovića i „Elegije“ Henriha Sabgira, kao i dvije sveske časopisa „Bokatin Dijak“.

Sajam knjiga u Beogradu biće održan od 21. do 29. oktobra.

Opština Lopare

CATEGORIES
Share This