Gostovanja HNK Mostar: Predstava „Stepski vuk“ putuje na 2 festivala u 3 dana

Gostovanja HNK Mostar: Predstava „Stepski vuk“ putuje na 2 festivala u 3 dana

Pred predstavom “Stepski vuk“ dva su festivalska gostovanja. Mini turneja počinje Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu, gdje predstava gostuje danas, a nakon toga nastupa na Osječkom ljetu kulture u ponedjeljak, 1. jula, najavljeno je iz HNK Mostar.

Poznati roman Hermana Hesea „Stepski vuk“ poslužio je rediteljki Tamari Kučinović i glumačkom ansamblu ove predstave kao polazna tačka za vrlo zanimljivo teatarsko istraživanje temeljnog odnosa između individualnog i kolektivnog. Oslanjajući se na veliko iskustvo rada u lutkarskom teatru, Kučinovićeva pronalazi zanimljiva i neuobičajena scenska rješenja, često zasnovana na vrlo dobro uigranoj kolektivnoj glumačkoj igri zasnovanoj na scenskom pokretu za koji je bio zadužen Goran Guksić, napisao je u obrazloženju selektor Pozorišnih/Kazališnih igara BiH Zoran Mlinarević.

Roman „Stepski vuk“ objavljen je 1927. godine, a govori o Hariju Haleru, osamljenom i nezadovoljnom intelektualcu u potrazi za izlazom iz životne krize u koju ga je dovela podvojenost vlastite ličnosti između ljudske i vučje prirode. Uz pitanja identiteta i individualizma, roman se bavi i kritikom građanskog društva te društvenih tendencija iz poslijeratnog razdoblja.

Autorski tim, pored rediteljke Tamare Kučinović, koja potpisuje i oblikovanje svjetla, čine asistent i koreograf Goran Guksić, scenograf Davor Molnar, dok je autor muzike Marko Lucijan Hraščanec. U predstavi igraju Bojan BeribakaIvan SkokoIvo KrešićJadranka Popović MiljkoIvan NevjestićJelena Kordić KuretAna FranjčevićMirela Mijačank Kordić i Nikolina Marić.

”Stepski vuk” je prva službena koprodukcija Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Lutkarskog kazališta Mostar. Predstava je, takođe, prošla bosanskohercegovačku selekciju 64. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, koji će biti održan u oktobru.

Agencije

CATEGORIES
Share This