Samo će Bošnjaci plaćati skuplju struju, EP HZHB nije povećavao cijenu svojim korisnicima?

Samo će Bošnjaci plaćati skuplju struju, EP HZHB nije povećavao cijenu svojim korisnicima?

Nakon što je danas Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) prihvatila zahtjev Elektroprivrede BiH da cijena električne energije poskupljuje za 10 posto na području Federacije BiH, reagovali su iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Iz SDA su naveli da je poskupljenje električne energije za korisnike Elektroprivrede BiH “direktna posljedica podaničkog odnosa Trojke prema HDZ-u BiH i nesposobnosti koju kane kompenzirati novim udarom na džepove građana”.

“Nakon što je Trojka HDZ-u isporučila punu kontrolu nad FERK-om, novi saziv te institucije odobrio je raniji zahtjev uprave Elektroprivrede BiH da svoje višemilionske gubitke u poslovanju nadoknadi povećanjem cijena električne energije domaćinstvima i privredi. Raniji saziv FERK-a, u kojem HDZ nije imao kontrolu i u kojem nije bilo kadrova Trojke, odbio je ovaj nerazumni zahtjev”, naveli su iz SDA.

Dalje naglašavaju da je indikativno da će cijene struje biti povećane samo korisnicima Elektroprivrede BiH.

“Dok će korisnicima Elektroprivrede HZHB cijene električne energije ostati iste. To u praksi znači da će većinom Bošnjaci plaćati skuplju struju, ali i finansirati javne RTV servise s obzirom na to da korisnici Elektroprivrede HZHB nemaju tu obavezu. S obzirom na najave uprave Elektroprivrede BiH da su izvjesna i dalja poskupljenja, jasno je da kadrovi Trojke nemaju znanje, sposobnost niti volju da upravljaju sistemom i rade u interesu građana, te da su nužne ostavke uprave ovog javnog preduzeća i svih ostalih koji snose odgovornost za katastrofalne rezultate poslovanja i stalno dodatno finansijsko opterećivanje građana”, poručili su iz SDA.

Kada je riječ o poslovanju Elektroprivrede BiH, nakon što je nova vlada FBiH na čelu sa Nerminom Nikšićem preuzela mandat, on je u jednom od razgovora za medije, podsjetio da su ovo preduzeće preuzeli od prethodne federalne vlade sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem (SDA) i da je u tom trenutku bila, kako je naveo, “na koljenima zbog lošeg gazdovanja” te je tada obećao da će taj proces “uz podršku i razumijevanje građana voditi u smjeru konsolidacije i razvoja”.

Buka

CATEGORIES
Share This