Glinis Džons, zvijezda filma „Meri Popins“ preminula u 100. godini

Glinis Džons, zvijezda filma „Meri Popins“ preminula u 100. godini

– Američka pozorišna i filmska glumica, dobitnica nagrade Toni, Glinis Džons, preminula je danas u 100. godini prirodnom smrću, u domu za stare u Los Anđelesu, saopštio je danas njen menadžer Mič Klem.

Džons je bila poznata kao perfekcionista kada je gluma u pitanju, precizna, analitična i odlučna, a uloge koje je prighvatala morale su da budu višedimenzionalne, prenosi AP.

„Što se mene tiče, nisam zainteresovana da igram ulogu samo na jednom nivou…Svrha prvoklasne glume je da postane stvarnost“, rekla je Džons za Asošiejted pres 1990. godine.

Najveći uspjeh postigla je sa ulogom Desire Armfeldt u filmu „Mala noćna muzika“, za koju je osvojila Tonija 1973. godine. Poznata je i po ulozi majke u filmu „Meri Popins“.

Američki kompozitor Stiven Sondhajm koji je uradio pjesmu „Send in the Clovns“ za pomenuti film, napisao ju je tako da odgovara njenom prepoznatljivom glasu, premda je, na kraju, ulogu u fimskoj verziji „Male noćne muzike“ dobila Elizabet Tejlor.

„Pisali su i druge pjesme za mene, ali ništa slično..To je najveći poklon koji sam ikada dobila u pozorištu“, rekao je Džons za AP 1990. godine.

Uz Džons Sondhajmovu najpopularniju pjesmu pjevali su Frenk Sinatra, Džudi Kolins, Barbara Strejsend, Sara Von i Olivija Njutn-Džon.

CATEGORIES
Share This