Kome je Forto dao 25 miliona: Digitalizaciju u BiH provodiće hrvatski obavještajac i firma bliska Dodiku?

Kome je Forto dao 25 miliona: Digitalizaciju u BiH provodiće hrvatski obavještajac i firma bliska Dodiku?

 

Uprkos tvrdnjama da se unaprijed znalo ko će dobiti 25 miliona KM za digitalizaciju u našoj zemlji, ministar Edin Forto je popustio Dodiku i hrvatskom obavještajcu

Bosna i Hercegovina neće više biti jedina zemlja u Evropi koja nije pokrivena digitalnim signalom. Poručio je ovo Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH, nakon potpisivanja Ugovora za nabavku opreme za digitalni prenos i emitiranje Javnih RTV servisa u BiH, čija je vrijednost 25,8 miliona KM bez PDV-a.

ULOGA MOSTARACA

U ime Ministarstva, ugovor je potpisao Forto, a u ime Konzorcija direktor kompanije Sirius 2010 Banja Luka Momčilo Đukić.

– Nakon 18 godina, kada je BiH potpisivanjem Ženevskog sporazuma preuzela obavezu da do juna 2015. ugasi analogni televizijski signal, potpisivanjem ovog ugovora ispunjeni su svi uslovi za to, poručili su iz Ministarstva.

Još na proljeće 2014. godine počela je prva faza digitalizacije, koju je ozvaničio tadašnji državni ministar za komunikacije Damir Hadžić. Njegov nasljednik Ismir Jusko 2016. izdao je testni nalog za digitalni signal u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru. Još 2017. raspisan je tender za drugu fazu digitalizacije koji je kasnije poništen. Priča se nastavila tek 2022. objavom tendera o nabavci opreme.

Fokus.ba ove godine objavio je tekst o izmjeni tendera nakon žalbe jednog ponuđača, a to je, izbrojali su, bila sedma izmjena ove javne nabavke! Da li se unaprijed znalo ko će dobiti milione za digitalizaciju u BiH?

– Ja bih volio da smo imali pet kvalificiranih ponuda, da proberemo, pa da kažemo možda je ovo bolje, ali znamo kako se evaluira ponuda, znamo šta su uslovi. Tender je dobio onaj koji je poslao jedinu kvalificiranu ponudu, kaže Forto.

Forto bi trebao da kaže koliko košta država i šta je dobio kao nagradu za potpis i pristajanje na ucjene i pritiske Milorada Dodika i SNSD-a, kaže Vukanović

Dodjela ugovora o nabavci opreme za digitalni prenos i emitovanje morala je sačekati odluku Suda BiH, a zbog tužbe koja je uložena. Tužbu su, kako je saopšteno iz Ministarstva, uložile MIBO komunikacije d. o. o. Sarajevo, a u ime Konzorcija koji još čine i Roaming Networks d. o. o. Banja Luka, UNIS telekomunikacije d. d. Mostar i Flame Data Technologies SRL Rumunija, na Zaključak Ureda za razmatranje žalbi BiH.Inače, Ured za žalbe BiH odbacio je ranije žalbu MIBO komunikacija na odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, donesenu na prijedlog Komisije za provođenje javne nabavke za digitalni prenos i emitiranje, a kojom je najpovoljnijim izabran Konzorcij u grupi ponuđača Sirius 2010 Banja Luka – Odašiljači i veze (OIV) Zagreb. Ured je ovakav zaključak donio zbog odustajanja od žalbe jednog od članova konzorcija – UNIS telekomunikacije.

– MIBO komunikacije, kao lider Konzorcija, na navedeni zaključak Ureda podnijele su tužbu Sudu BiH sa zahtjevom za poništenje Zaključka, a od Ministarstva zatražile odgađanje izvršenja Zaključka Ureda, pojasnili su iz Ministarstva, insistirajući na brzom odlučivanju Suda.

Sud BiH je odbacio tužbu. Prema odluci koju potpisuje sutkinja Maida Bikić, Sud BiH se nije bavio suštinom tužbe, odnosno sumnjivim postupcima URŽ-a, već je žalbu odbio iz razloga što pomenuti konzorcij (koji se žalio Sudu BiH) nije dostavio i punomoć firme UNIS telekomunikacije iz Mostara.

image

Ima neka tajna veza između Prointera i Siriusa

A upravo su UNIS telekomunikacije, kako stoji i u samom osporenom aktu URŽ-a, odustale od žalbe na tender i to, izvijestio je Fokus, na veoma sumnjiv način. Predsjedavajući URŽ-a Marko Kolobarić obrazložio je u osporenom aktu da je jedan od članova konzorcija, i to UNIS telekomunikacije Mostar, 25. oktobra dostavio akt u kojem navodi da odustaje od žalbe.

Inače, firme Prointer i Sirius vječiti su pobjednici Milorada Dodika. Firma Sirius procvjetala je na račun građana RS-a… Novi poslovi za firmu Sirius, blisku Dodiku… Malo je onih koji ove tvrdnje do sada nisu čuli, kao i onu da ima neka tajna veza između kompanije Prointer, iza koje, manje tajno, stoji mlađi Dodik – Igor, i banjalučke firme Sirius 2010, koja se također bavi IT tehnologijama. Bolje upućeni kažu da, osim što ove dvije firme zajedno rade na pojedinim projektima, Sirius Prointeru navodno služi i kao pokriće da nisu jedina kompanija iz IT sektora koja dobija dobro plaćene poslove od entitetskih institucija.

U kombinaciji sa Siriusom ovaj put se našao zagrebački OIV, na čijem je čelu Mate Botica, bivši šef Operativnog tehničkog centra (OTC), institucije zadužene za sva tehnička prisluškivanja u u susjednoj državi.

Meni je žao što nije bilo jače takmičenje, ali tender je dobio onaj koji je poslao jedinu kvalificiranu ponudu, izjavio je Forto

– Iako je tvrdio da zbog korupcije i namještanja uslova i tendera firmi Sirius 2010, koja je povezana sa Prointerom i prvom familijom Srpske, neće potpisati sporni tender o nabavci opreme i digitalizaciji javnih servisa, ministar Forto je to uradio. Ovaj sraman potpis predstavlja akt izdaje države BiH, u koju se Forto i njegova trojka, Konaković, Nikšić i Mijatović, lažno kunu. Forto bi zbog toga trebao da izađe u javnost i kaže zašto je promijenio stavove i odluku, koliko košta država i šta je dobio kao nagradu za potpis i pristajanje na ucjene i pritiske Milorada Dodika i SNSD-a, rekao je Nebojša Vukanović, poslanik u NSRS-u i predsjednik Liste za pravdu i red.

ZET, SESTRIĆ, MUŽ…

Vukanović pojašnjava da je Sirius 2010 u formalnom vlasništvu Nemanje Reljina, sestrića Pavla Ćorovića, Dodikovog zeta i muža Gorice Dodik.

– A svaki komentar i analiza mutnog posla su suvišni ako se zna pozadina. Tender i posao digitalizacije namjestio je Vojin Mitrović, prvi papak Srpske, bivši ministar saobraćaja i komunikacija u Savjetu ministara BiH, koji je sve pripremio i imao ključnu ulogu, a Forto na kraju samo stavio svoj potpis nakon kraćeg nećkanja i nagađanja. Mnogo je pitanja na koja bi trebao da odgovori ministar Dodika, Prointera i Sirijusa u Savjetu ministara BiH Edin Forto, a ključna su koliko košta država, da li je narod glasao za njega i trojku da bi bili marionete i ispunjavali želje Dodiku i prvoj familiji Srpske, šta je motiv i koliko košta naprasna promjena stavova i odluka vezana za nabavku digitalizacije u BiH, interesuje Vukanovića.

 

Oslobođenje
CATEGORIES
Share This