DVA PUTA UKRADENA SLIKA Rani rad Ticijana na aukciji, početna cijena 32 miliona dolara

DVA PUTA UKRADENA SLIKA Rani rad Ticijana na aukciji, početna cijena 32 miliona dolara

Slika „Odmor na putu u Egipat“, rani rad Ticijana Večelija, najpoznatijeg slikara venecijanske škole, djelo koje je u prošlosti dva puta kradeno, biće ponuđeno sljedećeg mjeseca na aukciji u londonskom Krstiju.

Procijenjena je početna cijena od 32 miliona dolara, saopšteno je danas iz ove aukcijske kuće.

Ova slika, za koju aukcijska kuća Kristi navodi da se poslije oko 145 godina prvi put našla u ponudi na legalnom tržištu umjetničkih djela, prikazuje Mariju koja drži malog Isusa tokom predaha na putovanju u Egipat, a pored njih sjedi Josif, prenosi Rojters.

Sa procijenjenom početnom cijenom od 32 miliona dolara, ova slika, koja je dugo bila dio porodične umjetničke kolekcije Markiza od Bata u njegovoj vili Longlit Haus, biće glavna atrakcija na Kristijevoj aukciji slika starih majstora “Dio I”, koja se održava 2. jula.

– Slikana je kada je Ticijan imao oko 20 godina, oko 1510, i to je trenutak kada Ticijan donosi pravu revoluciju u slikarstvo, uvodeći po prvi put naturalizam u religiozno slikarstvo. Izuzetno je rijetko da se ovako značajna slika nađe u aukcijskoj ponudi. Postoji vrlo malo važnih djela Ticijana u privatnim rukama – izjavio je Henri Petifer, zamjenik predsjednika odjeljenja za stare majstore u Kristiju.

Ovu sliku su prvi put opljačkale Napoleonove trupe u Beču 1809. godine, a prvi put je prodata na aukciji u Kristiju 1878. godine kada ju je kupio IV Markiz od Bata i odnio u svoju kuću, Longlit Haus.

Ticijanovo djelo je 1995. godine ukradeno i iz Longlit Hausa, a nakon ponuđene nagrade od 100.000 funti (125.000 dolara), sedam godina kasnije, pronašao je bez rama neimenovani detektiv za nestala umjetnička djela u jednoj kaseti za prtljag na autobuskoj stanici u Londonu.

 

CATEGORIES
Share This