Da li su vam poznate ove jugoslovenske pop dive: Fotografija je nastala iz zlatnog doba muzike

Da li su vam poznate ove jugoslovenske pop dive: Fotografija je nastala iz zlatnog doba muzike

Ova fotografija snimljena je davne 1961. godine, kada su muzički festivali bili itekako popularni. Možete li prepoznati jugoslovenske pop dive koje su na njoj?

Riječ je o (s lijeva na desno): Anici Zubović, Beti Jurković, Marjani Deržaj, Gabi Novak, Terezi Kesoviji i Nadi Knežević. Fotografija je nastala na festivalu Zabavne melodije u Opatiji.

Nikica Kalogjera je Anicu Zubović nagovorio da za Radio Zagreb snimi njegovu obradu pjesme “Negdje u dalekom svijetu”. Postala je veliki hit radijski hit. Ona je zatim snimila prepjev italijanskog hita “Poput bršljana”. Anica je ubrzo dobila titulu jedne od najznačajnijih pjevačica u Jugoslaviji, tako da je pozvana da sudjeluje na prvom Opatijskom festivalu 1958.

Marjana Deržaj je prvobitno htjela biti operska pjevačica, ali se 1950-ih godina opredijelila za pop i jazz. Nastupala je na Opatijskom festivalu i na Bledskom muzičkom festivalu. Godine 1964. i 1966. pobijedila je s pjesmama “Poletna noć” i “Ples oblakov”.

Vokalne sposobnosti Gabi Novak Njene primijetio je Bojan Adamič i pozvao je da gostuje na koncertima Big Benda u Ljubljani. Pjevala je pjesmu “Sretan put” iz filma “H-“8. Uskoro je nastupila na Zagrebfestu s pjesmom “Ljubav ili šala”. Na Bledskom jazz festivalu 1958. godine je pjevala u duetu s Louisom Armstrongom.

Prvi nastup pred većim auditorijem Tereza Kesovija je imala 1961. u zagrebačkom Varijeteu, a prvi inozemni nastup bio je na festivalu “Pjesma za Europu” u St. Vincentu u Italiji 1962. Tokom karijere, koja traje preko 45 godina, Tereza je nastupala na svim domaćim festivalima, gdje je bila i nagrađivana.

Nada Knežević je debitovala 1956. na koncertu “Mlade snage na polju jazza”, a godinu dana kasnije je prvi put snimala za program Radio Beograda. Godine 1959. je učestvovala na Opatijskom festivalu (drugom po redu), poslije čega je postala poznata širokom auditorijumu. Uskoro su kompozicije “Ciganska noć (Les Gitans)” i “Fatima” postale radijski hitovi i donijele joj veliku popularnost, prenosi Klix.ba.

Klix

CATEGORIES
Share This