Bez posla u Srpskoj ostalo više od 18.000 radnika

Bez posla u Srpskoj ostalo više od 18.000 radnika

Bez posla tokom 11 mjeseci ove godine u Republici Srpskoj ostala je 18.321 osoba, te se tako u odnosu na isti period lani po osnovu prestanka radnog odnosa na birou našlo manje građana.

Kako su istakli iz Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, ove godine je zabilježeno 3,9 odsto manje prijava po navedenom osnovu u odnosu na 11 mjeseci 2022. godine, kada je bilo prijavljeno 19.070 osoba.

Prema razlozima prestanka radnog odnosa ove godine, najveći broj otkaza, njih 6.427, prema podacima Zavoda, bilo je po osnovu prestanka rada na određeno, a zatim slijede 3.892 otkaza gdje su radnici ostali bez posla jer su bili tehnološki višak.

-Sporazumni prekid radnog odnosa zabilježen je kod 3.411 osoba – istakli su iz Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. Prema njihovim podacima, najveći broj otkaza zabilježen je u prerađivačkoj industriji, gdje je bez posla ostao 4.431 radnik, a zatim slijede veleprodaja i maloprodaja, odnosno popravka vozila i predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo, gdje je bez posla ostalo 3.025 radnika.

Takođe, na birou se na osnovu prestanka radnog odnosa našlo i skoro 3.000 radnika iz oblasti ostalih društvenih, socijalnih i ličnih uslužnih djelatnosti, dok je skoro 2.000 radnika bez posla ostalo u sektoru hotela i restorana.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, za Nezavisne novine ističe da broj otkaza ujedno nije i manji broj radnih mjesta, već da je zapravo riječ o prelascima radnika iz firme u firmu.

-Smanjen broj je dobar znak da radnici manje mijenjaju firme, da su se popravili uslovi u preduzećima pa da se smanjuju razlozi za promjene – rekao je Trivić. On dodaje da je zabrinjavajuće to što određene grane imaju probleme u smislu nedostatka posla već duži period.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, ističe da oko 4.500 otkaza u prerađivačkoj industriji sugeriše na određeni problem u padu tražnje u Evropskoj uniji.

-Ono što je zabrinjavajuće u ovom trenutku imajući u vidu trenutni status nivoa narudžbi koje imamo i neizvjesnosti po tom pitanju, vrlo lako je moguće da takav negativan trend imamo i u narednim mjesecima. Vidjećemo šta će se dešavati sa padom tražnje za robom koju proizvodi naša prerađivačka industrija u narednom periodu, ali je izvjesno da potencijalno možemo imati velike probleme – naveo je on.

Agencije

CATEGORIES
Share This