Bogatim kulturno-umjetničkim programom nastavljeno je obilježavanje 58. Kočićevog zbora na zborištu kod Jablana u Stričićima (VIDEO)

Bogatim kulturno-umjetničkim programom nastavljeno je obilježavanje 58. Kočićevog zbora na zborištu kod Jablana u Stričićima (VIDEO)

Iskoristivši  priliku da se zahvali svim zvanicama među kojima i princu Filipu i kraljevskoj porodici Karađorđević, koja prisustvuje ovogodišnjem Kočićevom zboru, ali i svima koji su svojim prisustvom uveličali ovogodišnju manifestaciju, gradonačelnik Draško Stanivuković je podsjetio da je ovo 58. ljeto kako praznujemo i okupljamo se u čast velikog Petra Kočića i kroz tradiciju i običaje prisjećamo se njegovih vanvremenskih djela.

– Ako se samo prisjetimo Jablana i Luje, koji je hranio i njegovao svog seoskog bika Jablana kako bi ga spremio da pobijedi carskog bika, možemo napraviti poveznicu sa današnjim vremenom, jer u prenesenom značenju Lujo je njegovao i davao sve svojoj otadžbini. Na isti način svako od nas može da da svoj doprinos da naša Republika Srpska jača i postane kao Jablan, spremna da se odbrani od jačih i većih sila – poručio je Stanivuković.

On je istakao da je ovo samo jedna u nizu poruka, koja potvrđuje Koliko silan pisac je Petar Kočić i koliko zapravo pripada svakom vremenu.

– Kočićev zbor važna je manifestacija koja okuplja veliki broj ljudi simbol je Banje Luke, ali i cijele Republike Srpske i zato ćemo morati donijeti i važne odluke – odnosno pronaći jedinstveno zborište na kojem će se narod okupljati ubuduće, s obzirom da prostor na kojem se trenutno odvija zbor nije gradski. Plan je da naredne godine započnemo izgradnju zborišta, koje će imati asfaltirane pristupne puteve, a takođe želimo izgraditi i jednu arenu za bodljavinu bakova – najavio je Stanivuković.

Dodao je da je to izuzetno važna odluka u koju će biti uključene sve relevantne institucije, ali da je, zbog dugogodišnje tradicije zborovanja, krajnje vrijeme da se to učini.

– Posebno sam ponosan na novi koncet koji smo uveli kroz program koji se, već drugu godinu za redom odvija u gradskom šatoru, koji slavi Kočića I čuva kulturu, tradiciju i duh Zmijanja – rekao je Stanivuković.

Princ Filip Karađorđević istakao je veliko zadovoljstvo što je ove godine sa svojom porodicim prisustvovao manifestaciji „Kočićev zbor“.

– Srećan sam što sam danas ovdje na ovom prelijepom mjestu sa svojom porodicom i zahvalan sam na svemu – rekao je on.

Ovogodišnji dobitnik Kočićeve nagrade Đorđo Sladoje istakao je još jednom da mu je velika čast što je svojim brojnim nagradama pridružio i nagradu koja nosi ime velikog srpskog pisca Petra Kočića.

Kočićevu nagradu pridružiću svojoj književnoj biografiji kao najveću dragocjenost jer naš veliki Petar Kočić, koji je sagorio u svojoj beskompromisnoj borbi za istinu, pravdu i otadžbinu srpskog naroda, iza

sebe je ostavio djela koja se po svom kvalitetu mogu svrstati u red najbolje napisanih djela srpske književnosti. Njegove antologijske likove teško da će ikada zaboraviti ijedan čitalac, jer njegovo djelo

prevazilazi klasično poimanje književnosti i ono je postalo narodna svojina i dio nacionalnog identiteta- zaključio je on.

Među brojnim zvanicama programu Kočićevog zbora prisustvovao je I predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je poručio da narod decenijama iz godine u godinu dolazi u ovaj kraj da obilježi djelo, stradanje i patriotizam Petra Kočića.

– Narodni tribun Petar Kočić, ne razmišljajući o sebi i svom statusu, nesumnjivo je obilježio jednu epohu istinske borbe srpskog naroda za slobodu i kroz to postao simbol i vertikala te borbe, zbog čega se iz godine u godinu okupljamo u njegovu čast – rekao je Dodik.

U daljem programu trećeg dana Kočićevog zbora – Dana otadžbine sa početkom u 15.00 časova biće održan drugi dio tradicionalne bodljavine bakova, te dodjela nagrade „Jablan“.

Ovogodišnja manifestacija završava večeras koncertom grupe „One tri“ – „Mrgude“. Koncert će biti održan večeras u 20.30 časova na tvrđavi Kastel, a ulaz je besplatan.

SrpskaCafe

CATEGORIES
Share This