Banski dvor: Izložba Nine Babić oduševila posjetioce!

Banski dvor: Izložba Nine Babić oduševila posjetioce!

 

Jer Nina je uistinu pokazala, i mora se priznati opravdala zaista odličnu posjetu u velikom izložbenom salonu Banskog dvora. Na brojna pitanja posjetilaca je profesionalno i strpljivo odgovarala, pa i na ono najvažnije, zašto baš izložba pod ovim nazivom.

– Pa mene svi uglavnom i pitaju zašto baš ovaj naziv. I negdje sam ja tome pristupila tome možda malo i romantično. Prije svega inspiracija je bila jedna poljska pjesnikinja, pa su me vjerovatno njene pjesme i inspirisale. Poezija generalno i inspiriše.

Foto: Nikola Vranješ/SrpskaCafe

Ali razmišljala sam o tome kako mi svi imamo naš lični mali svijet, koji ne pripada nekom, ovom univerzalnom svijetu. Taj svijet možda i krijemo u sebi. I ne dajemo ga drugim ljudima. Ja sam večeras u stvari pokušala da taj svoj lični svijet koji nije od ovoga svijeta pokažem posjetiocima – kaže Nina Babić.

Nina se Banjalučanima predstavila sa dvadeset radova. Tu su slike i crteži, i po prvi put jedna skultpura.

– Radovi su nastajali u proteklih godinu dana. Slike su nastajale poprilično neposredno, spontano i čak nije mi bio ni cilj da se izlože, one su bile nešto kao moj lični zapis. Dnevnik. To je taj neki čisti nagon, potreba za slikarstvom, potreba za uopšte izražavanjem kroz sliku svojih emocionalnih procesa – kaže Babićeva.

U Banskom dvoru prezadovljni interesovanjem Banjalučana za rad Nine Babić. Kažu još se pamti njena izložena postavka od prije dvije godine, a i ova već obara sve rekorde.

– Ovo je još jedna značajna izložba u produkciji Kulturnog centra Banski dvor. Ovo je izložba kroz koju želimo nastaviti poznatu praksu da pored velikih internacionalnih i regionalnih umjetnika radimo i na predstavljanju naših domaćih kvalitetnih umjetnika, što Nina Babić nesumnjivo jeste. Dakle, ovo nije prva, a siguran sam ni posljednja izložba Nine Babić u Banskom dvoru – kaže direktor KC Banski dvor Mladen Matović.

Foto: Nikola Vranješ/SrpskaCafe

Banjalučani u narednih desetak dana zaista mogu uživati u svemu onome što je kroz svoj mali skriveni svijet predstavila Nina Babić i iskreno senadati da da ovo sigurno neće biti njena posljednja izložba u banjalučkom hramu kulture. Jer Nina Babić nam itekako ima šta predstaviti. Do tada obavezno uplovite u njen lični “Svijet koji nije od ovoga svijeta“.

Ljubinko Spasojević

CATEGORIES
Share This