31. decembar kroz istoriju: Marija Kiri dobila drugu Nobelovu nagradu

31. decembar kroz istoriju: Marija Kiri dobila drugu Nobelovu nagradu

Marija Salomea Sklodovska Kiri (1867. – 1934.) bila je francuska fizičarka i hemičarka poljskog porijekla.

Prvu Nobelovu nagradu, za fiziku za naučna dostignuća u ispitivanju radioaktivnosti, podijelila je 1903. sa suprugom Pjerom i Anrijem Bekerelom, dok je drugu – za hemiju, za izdvajanje elementarnog radona, dobila na današnji dan, 31. decembra 1911. godine.

Ona je do danas ostala jedina žena koja je Nobelovu nagradu dobila dva puta. Pored toga, godine 1903. Marija je postala prva žena u istoriji koja je dobila titulu doktora fizike, a kada joj je 1906. poginuo suprug preuzima njegovu katedru i na taj način postaje prva žena profesor na Sorboni.

Pet godina kasnije glasalo se o njenom primanju u Francusku akademiju nauka, ali nije primljena.

Zahvaljujući dobijanju druge Nobelove nagrade, uspjela je da ubijedi francusku vladu da izdvoji sredstva za privatni Institut za radijum (trenutno Institut Curie). Institut je izgrađen 1914. godine i u njemu su obavljana ispitivanja iz oblasti hemije, fizike i medicine. Iz ovoga instituta su, kasnijih godina, izašla još četiri nobelovca.

U najveća dostignuća Marije Kiri spadaju: rad na teoriji radioaktivnosti, tehnikama razdvajanja radioaktivnih izotopa, kao i otkriće dva nova hemijska elementa – radijuma i polonijuma. Pod njenim ličnim nadzorom obavljana su, prva u svijetu, istraživanja o mogućnosti izlječenja raka pomoću radioaktivnosti. Jedan je od osnivača nove grane hemije – radiohemije.

Marija Kiri je umrla blizu Salanša 1934. od aplastične anemije, koja je skoro sigurno posljedica izlaganja radijaciji, pošto štetni efekti jonizujućeg zračenja još nisu bili poznati, a ona je veliki dio svog posla radila u šupi bez zaštitnih sredstava.

Marijina i Pjerova starija kćerka Irena Žolio-Kiri je dobila Nobelovu nagradu za hemiju 1935. za otkriće da aluminijum može biti radioaktivan i da emituje neutrone kada se bombarduje alfa zracima.

1600. – Engleska kraljica Elizabeta Prva izdala povelju o osnivanju Istočnoindijske kompanije za trgovinu, koja je krajem 17. vijeka imala znatna suverena prava, kao što su pravo na vođenje rata i sklapanje mira, kovanje novca, da bi 1757. postala najjača vlast u Indiji. Velika Britanija je 1858. preuzela sve upravne funkcije kompanije;

1781. – U SAD otvorena prva banka;

1908. – Rođen Simon Vizental, lovac na naciste;

1938. – U Indijanapolisu, u SAD, prvi put zvanično uveden test na alkohol za vozače;

1971. – Austrijski političar i diplomata Kurt Valdhajm, jedan od 25 njemačkih oficira koje je poglavnik NDH Ante Pavelić odlikovao za učešće na Kozari 1942, preuzeo dužnost generalnog sekretara Ujedinjenih nacija pošto se sa tog mjesta povukao burmanski političar U. Tant;

1999. – Predsjednik Rusije Boris Jeljcin podnio ostavku i za vršioca dužnosti šefa države imenovao Vladimira Putina, dotadašnjeg premijera;

2022. – Umro Papa Benedikt XVI, rimski papa.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This