Zašto načelnik Gacka proizvodi institucionalnu anarhiju?

Zašto načelnik Gacka proizvodi institucionalnu anarhiju?

Predsjednik OO SDS Gacko Vukota Govedarica se na svom fb-profilu obratio povodom izbjegavanja načelnika opštine Ognjena Milinkovića da provede nalog republičke inspekcije povodom radnog statusa lica koja krše zakonske odredbe zaposlenih u oopštini. U objavio stoji:

Vladavina prava je savremeni društveno-pravni i politički koncept koji ima zadatak da društvenu zajednicu, koja podrazumijeva i predstavnike vlasti, usmjeri u pravcu poštovanja Ustava, zakona kao i drugih propisa.

U pravnoj državi i vladavini prava nema društvene kaste privilegovanih koji smatraju da su u odnosu na druge povlašteni.

Ljudi koji su spremni da tvore pravnu državu stvaraju jake institucije koje su osnovna garancija za napredno i prosperitetno društvo.

Takve institucije narod želi i samo u takve institucije građani imaju povjerenje.

Ovdje dolazimo do pitanja zašto načelnik Opštine Gacko Ognjen Milinković svojim postupcima koji se odnose na nepoštovanje

Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave proizvodi institucionalnu arnarhiju?

Zašto je Ognjen Milinković sebi dozvolio da načelnicu Odjeljenja za inpekcijske poslove Dragicu Jovović „čuva“ na toj poziciji, kako se stiče utisak po svaku cijenu?

Zašto i pored jasnih upozorenja od strane Upravnog inspektora koji je sproveo inspekcijski nadzor ne postupi po rješenju kojim je decidno naloženo razrješenje načelnice pomenutog Odjeljenja a potom prekidanje radnog odnosa sa službenikom koji je stekao uslove za starosnu penziju?

Zašto načelnik Opštine ne pokaže poštovanje prema Kolegujumu Skupštine opštine Gacko koji ga je pozvao da pismenim putem obrazloži koje je sve potrebne radnje preduzeo povodom rješenja koje je sačinio Upravni inspektor?

Dakle, postavlja se niz pitanja zbog čega se na ovakav neprimjeren i osion način ponaša načelnik Opštine Ognjen Milinković.

Ozbiljan nedostatak emancipacije ruši autoritet bilo koje ličnosti a naročito izabranih lica koja apsolutističkom voljom donose odluke koje izruguju pravni poredak.

Da podsjetim javnost, i u slučaju načelnika Odjeljenja za privredu i finansije Milivoja Boljanovića bili smo primorani da zbog nepoštovanja zakonskih normi pišemo inpekcijskim organima. Tadašnji prvi dolazak Upravnog inspektora definisao je propuste a drugi inspekcijski nadzor propisao je prekršajnu kaznu načelniku Opštine.

Zakon o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave u članu 170 stav 1 tačka 12 propisao je prekršajnu kaznu od 1.000 do 3.000 KM ukoliko odgovorno lice zadrži službenika na radu nakon sticanja uslova za penzionisanje. Cijeli slučaj se vjerovatno može tumačiti na sledeći način: načelnica Odjeljenja će uredno primati lični dohodak u neto iznosu od preko 2.000 KM i po tom osnovu zaraditi značajan iznos novca, nezakonito i na teret budžeta Opštine, a potom kada načelnik Milinković dobije prekršajnu prijavu (recimo od 1.000 KM) tu istu će mu refundirati načelnica za inspekcijske poslove jer nema smisla da prekršajnu prijavu iz svoga džepa plati načelnik Opštine.

Međutim, treba podsjetiti da član 315 stav 1 Krivičnog zakonika definiše zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja što konkretno u ovom slučaju znači da neizvršavanjem službene dužnosti načelnik Opštine drugom pribavlja korist koja se ogleda u nezakonitom primanju ličnog dohotka.

Ako je pribavljena korist veća od 10.000 KM onda je riječ o kvalifikovanom obliku a otežavajuća okolnost jeste ta što je upozorenje o počinjenom djelu došlo sa više adresa za šta postoje neoborivi dokazi. Dragica Jovović više od četiri mjeseca nezakonito prima platu i ako se ovo pitanje ostavi za neko naredno skupštinsko zasjedanje iznos pribavljene koristi koju joj omogućava Ognjen Milinković preći će iznos od 10.000 KM. Napomene radi član 315 stav 2 Krivičnog zakonika u tom slučaju jasno propisuje zatvorsku kaznu od jedne do deset godina.

FB Vukota Govedarica

CATEGORIES
Share This