Zabrana izlaska SDS-a na izbore je direktna pomoć Dodiku

Zabrana izlaska SDS-a na izbore je direktna pomoć Dodiku

„Kada razgrnete cijelu situaciju, vidite da je to pomoć Miloradu Dodiku. Ukoliko zabranite glavnoj opozicionoj stranci, glavnom konkurentu SNSD-a, da izađe na izbore, vi ste direktno pomogli Dodiku“, kazao je poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Mladen Bosić.

Komentarišući zabranu SDS-u da izađe na izbore, Bosić,u razgovoru za Klix Studio, kaže da ne zna da li će SDS kao takva izaći na izbore, ali da će kandidati ove stranke sigurno biti na izbornim listama.

On smatra da stvaranje druge stranke nije rješenje problema.

Ne očekuje pomoć drugih opozicionih stranaka u Republici Srpskoj, imajući u vidu da, ako osnuje drugu stranku, SDS neće imati pravo učestvovati u biranju biračkih odbora.

„Pustite to, to ko su vam prijatelji, to je pitanje. Ako su u opoziciji, ne znači da su vam prijatelji. Mnogi u tuđoj nesreći vide svoju sreću. Gledaju i da, ako se raspadne SDS, uzmi dio kolača, odnosno glasačkog tijela. To nije moralno i ljudski, ali je prirodno“, naglasio je on.

Nada se da će CIK odlučiti da je prethodnom odlukom ugrožena demokratija u BiH, te da će biti „dovoljno pameti“ da se donese prava odluka.

„Ovo je direktna pomoć Miloradu Dodiku. Da vam neko ukine glavnog konkurenta, to ne možete platiti parama. Šta su radili svi ti akteri koji govore da su protiv politike koju vodi Dodik, to je drugo pitanje. Mnogo njih iz međunarodne zajednice je umiješano u ovu situaciju, na ovaj ili drugi način. Zašto OHR nije riješio ovaj problem?“, pita Bosić.

Navodi da mu nema odgovor na pitanje zašto bi međunarodna zajednica na ovaj način pomagala Miloradu Dodiku.

„Kada razgrnete cijelu situaciju, vidite da je to pomoć Miloradu Dodiku. Ukoliko zabranite glavnoj opozicionoj stranci, glavnom konkurentu SNSD-a, da izađe na izbore, vi ste direktno pomogli Dodiku

Dio odgovornosti pada i na Centralnu izbornu komisiju, smatra Bosić.

„Institucije RS i BiH su zadužene da osiguraju ravnopravnost svih stranaka i građana u Bosni i Hercegovini. CIK je po Ustavu zadužen da osigura ustavno pravo svih ljudi da se udružuju u stranke i da pod istim, ravnopravnim uslovima izađu na izbore. Umjesto da nađe rješenje da bi to osigurao, da SDS koji nije zabranjena stranka, izađe na izbore i omogući svojim glasačima da slobodno glasaju, oni su svojom odlukom već sada definisali izbore kao nelegitimne“, smatra Bosić.

Na pitanje o tome da je među članovima CIK-a koji su glasali za odluku da se SDS-u odbije prijava za lokalne izbore nalazi i članica bliska bivšem predsjedniku stranke Mirku Šaroviću, Bosić kaže da ona nikada nije bila bliska stranci, već jednoj osobi iz stranke.

„Ona nikada nije bila članica stranke niti u jednom odboru stranke. Bila je članica kabineta Mirka Šarovića kada je on bio ministar spoljne trgovine BiH. Mislim da se članovi CIK-a moraju nekome dokazati. Ja nemam drugo objašnjenje“, ističe Bosić.

Bosić kaže i da je dijelom odluka donesena zbog pritiska kojeg konstantno stavlja vladajuća koalicija na članove CIK-a. On dalje smatra da je riječ o „dodvoravanju nekim osobama u vlasti“, te da je konstantan pritisak vlasti u RS urodio plodom.

(BN) Foto: Arhiva

CATEGORIES
Share This