Za radnike nema novca, a „Prointeru“ novi milioni iz budžeta Srpske

Za radnike nema novca, a „Prointeru“ novi milioni iz budžeta Srpske

Dok za radnike koji štrajkuju nema novca za veće plate, vlast u je obezbijedila je dodatna milionska sredstva kompaniji Prointer iz budžeta Republike Srpske.

To je omogućeno kroz izmjenu Pravilnika o tehničkim karakteristikama računarskog sistema za nadzor nad priređivanjem igara na sreću, kojima je Ministarstvo finansija značajno povećalo sredstva koje Prointer dobija za ove usluge.

Za održavanje RAS sistema, koji se koristi za nadzor igara na sreću, kompanija Prointer svake godine dobija milione maraka iz budžeta.

Do sada je za održavanje i razvoj sistema svakog mjeseca uplaćivano 100 maraka za svaku kladionicu, pola marke za svakog aktivnog igrača u internet igrama, a 40 maraka za svaki automat.

Iznos koji se izdvaja za automate sada Ministarstvo finansija povećava za jednu četvrtinu.

U Pravilniku o tehničkim karakteristikama računarskog sistema za nadzor nad priređivanjem igara na sreću u članu 12 u tački 2) u podtački 2, broj “40” zamjenjuje se brojem “50”.

Kada se poskupljenje od 10 maraka pomnoži sa brojem automata za igre na sreću i terminala u Republici Srpskoj kojih ima preko 12 hiljada, a broj se samo povećava, kažu u PDP-u, dobiju se ogromni iznosi novca koji plaćaju građani Republike Srpske.

„Evidentno je da će građani Republike Srpske plaćati mjesečno barem 120 hiljada maraka više novca za održavanje računarskog sistema nego što su do sad. Na godišnjem nivou to je skoro milion i po maraka dakle. 00.39 Prvo pitanje koje se postavlja da li je to zaista potrebno i na osnovu kojih podataka je neko izračunao da je 20% objektivno povećanje troškova“, kaže potrpredsjednik PDP-a Milko Grmuša.

Povećanje cijene je prošle godine zatražio upravo Prointer, pravdajući to inflacijom. Grmuša pita na osnovu kojih podataka je neko izračunao da je potrebno povećanje izdvajanja za jednu četvrtinu i kako za neke novca nema dok se drugima daje nesebično? Kaže da onda Republika Srpska za 25% treba da poveća socijalna davanja ili penzije.

„Jer to su ljudi koji bukvalno žive samo od toga, a kompanija Prointer je jedan od redovnih korisnika budžetskih sredstava u proteklih ne znam ni ja koliko godina i ako je negdje trebalo da se štedi valjda je logično da se štedi na onima koji imaju, a ne na onima koji nemaju“, kaže Grmuša.

Na naše pitanje zašto su odobrili dodatni novac Prointeru iz Ministarstva finansija odgovor nije stigao. Na isto pitanje nisu odgovorili ni iz Republičke uprave igara na sreću koja se navodi kao predlagač izmjene pravilnika. Novinarima portala Kapital odgovor Uprave je stigao, ali je napravio još veću zabunu i opravdane sumnje.

„Ovu posljednju odluku gdje se Prointeru daje više novca za upravljanje sistemom RAS donijela je Republička uprava za igre na sreću tačnije na njen prijedlog. Međutim kako je meni potvrđeno iz te institucije oni nisu ništa predlagali u posljednjih nekoliko sedmica. To ustvari može da znači da je neko u njihovo ime donio odluku, a njih ustvari iskoristio kao jedan paravan a što bio opet potvrdilo tvrdnje da u Republici Srpskoj odlučuju pojedinci a ne institucije“, kaže novinar portala Kapital Dejan Tovilović.

Ministar finansija Zora Vidović je ranije planirala da naknade za održavanje RAS sistema plaćaju priređivači, međutim to je spriječio Ustavni sud Republike Srpske, pa je teret svih troškova pao na građane Republike Srpske.

Kompanija Prointer se od njenog osnivanja dovodi u vezu sa sinom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, što je i sam Dodik priznao u Narodnoj skupštini 2019. godine.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This