Vrhovni sud doveo u pitanje optužnicu protiv Džombića

Vrhovni sud doveo u pitanje optužnicu protiv Džombića

Dug „Energolinije“ prema IRB-u premašio 24 miliona KM

Tužilac: Niko iz IRB-a ne prati suđenje, iako su imali višemilionsku štetu

Vrhovni sud Republike Srpske donio je presudu koja bi mogla da dovede u pitanje kompletan postupak koji se vodi protiv bivšeg predsjednika Vlade RS Aleksandra Džombića.

Džombiću se sudi za zloupotrebu službenog položaja prilikom odobravanja kredita od 19,4 miliona KM koji je preduzeće “”Energolinija” dobilo od Inversticiono – razvojen banke (IRB).

Riječ je o kreditu koji je „Energolinija“ nenamjenski utrošila i nije ga vraćala, nakon čega je IRB počela da tereti „Aluminu“ kao žiranta.

“Alumina” je novac vraćala sve do momenta dok u „Energoliniji“ nije otvoren stečaj.

Nakon toga „Alumina“ pokreće sudski spor protiv IRB-a i traži da joj vrati milionski iznos koji je kao žirant platila, a njenu tužbu prvostepeni i drugostpeni sud su prihvatili i obavezali IRB da joj vrati novac.

Međutim, sada dolazi do obrta koji bi mogao da ide u korist Džombiću.

Naime, Vrhovni sud je usvojio je reviziju IRB-a na presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci na osnovu koje je banka “Alumini” morala da vrati 6,1 miliona maraka i vratio je na ponovno odlučivanje.

“Stečajni upravnik “Energolinije” je osporio potraživanja IRB-a jer su trošena nenamjenski, pa smo morali da pokrenemo parnicu. To je bio argument “Alumini” da prestane plaćati obaveze. Takođe, tužili su IRB, tražili da se poništi ugovor o jemstvu i da im se vrati ono što su do sada uplatili. Dobili su presudu koja je kasnije potvrđena i postala pravosnažna, a mi nismo željeli dodatne troškove izvršnog postupka pa smo im isplatili 6,1 miliona KM koji su oni uplatili kao žiranti “Energolinije””, kazala je danas nekadašnji rukovodilac sektora za pravne poslove u IRB-u, Antonija Dulić, koja je svjedočila kao svjedok odbrane.

IRB će sada tražit od „Alumine“ da im vrati milione

Ona je rekla da banka i dalje ima mjenice “Alumine”, ali da ih ne može aktivirati jer je ovo preduzeće od suda izvojevalo mjeru obezbjeđenja koja ih štiti od prinudne naplate do okončanja postupka.

“U svakom slučaju, tražićemo da nam se vrati novac koji smo im dali”, rekla je Dulićeva.

Ranije, odgovarajući na pitanja, kazala je da je kredit “Energolinije” ispunjavao propisane uslove te da je na sve odluke IRB-a, saglasnost dala i Evropska investiciona banka (EIB), iz čijeg programa je dobijen novac.

Ona je iznijela i podatak da je po osnovu kredita koji je “Energolinija” dobila od IRB-a ostao dug nešto veći od 24 miliona maraka.

Prema ocjeni Džombićevog advokata Zorana Bubića presuda Vrhovnog suda ostavlja “Aluminu” u obavezi vraćanja kredita “Energolinije” čime padaju svi argumenti tužilaštva.

“Ovo je posljednji ekser u mrtvačkom sanduku optužnice. Zbog toga, ali i daljih troškova ovog postupka, pozivam tužilaštvo da još jednom dobro razmisli i odustane od nje”, kazao je Bubić.

Tužilac Radenko Janković kratko je poručio da ne razmišlja u tom smijeru. Kazao je i da mu je čudno što niko iz IRB-a ne prati ovo suđenje i ne konsultuje se sa njim, iako je banka pretrpila višemilionsku štetu.

Dulićeva je to shvatila kao kritiku, kazavši mu da detalje sa suđenja rukovodstvo banke prati preko medija.

Podsjećamo, optužnicu protiv Džombića je podiglo Republičko javno tužilaštvo RS.

Na teret mu se stavlja da je “Energoliniji” omogućio davanje kredita od 19,4 miliona maraka, iako je, kako se navodi u optužnici, bio svjestan da preduzeće nije kreditno sposobno te da neće moći vraćati kreditna sredstva.

Na taj način Investiciono-razvojnoj banci RS nanesena je šteta, a “Energoliniji” Zvornik pribavljena imovinska korist.

Da se kredit ne vraća, CAPITAL je pisao još 2013. godine.

CAPITAL: D. Tovilović

CATEGORIES
Share This