Bez obrazloženja vlast odustala od zakona o femicidu

Bez obrazloženja vlast odustala od zakona o femicidu

Dok broj ubistava žena raste, a načini postaju sve suroviji, pokušaj da Republika Srpska dobije Zakon o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja nad ženama u kome se prvi put spominje i termin femicid je propao, jer je Ministarstvo prodice omladine i sporta, bez obrazloženja, odustalo od njega.

Poručile su ovo poslanice PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Tanja Vukomanović i Mirna Savić-Banjac, uz napomenu da je Poslovnikom o radu NSRS predviđen je rok od šest mjeseci koje predlagač ima od nacrta do prijedloga zakona, te da je taj rok istekao 3. maja.

– To znači da je ovaj zakon bačen u vodu. Osim što je najteži oblik nasilja nad ženama nazvan pravim imenom, najveća novina jeste regulisanje postupka hitne mjere zaštite, a sve kako bi se obezbijedila brža reakcija nadležnih i da bi se spriječio upravo taj najteži oblik nasilja, odnosno ubistvo – rekla je Vukomanović.

Dodaje da je najviše bure na javnim raspravama bilo upravo oko člana 6. ovog zakona, koji definiše šta je femicid, u čemu, tvrdi ona, nema ništa sporno.

– To što ministarstvo ćuti daje nam prostora da naslutimo da su popustili pod pritisokm onih koji tvrde da će uvođenje termina femicid ugroziti tradicionalnu prodicu i diskriminisati muškarce. To nije tačno, osim ako se nasilje u porodici smatra tradicionalnim.

Neshvatljivo je da u 21. vijedu sabotira borba protiv nasilja i da se prokocka šansa da Republika Srpska ode korak naprijed kada je u pitanju borba protvi nasilja u porodici, koje je u preko 90 odsto slučajeva nasilje nad ženama  – navodi ona.

Ona postavlja pitanje da li su u međuvremnu riješeni problemi nasilja u porodici pa nam zakon više ne treba i kako to odjenom u Vladi uvažavaju glas javnosti, koga nisu čuli kada su po hitnom postupku kriminalizovali klevetu.

– Bilo im je važnije zaštititi sebe od novinara, nego žene od nasilnika. Da li Vlada čeka još jedno ubistvo da opet najavi novi zakon? Statistika je crna, a realnost još crnja, jer niko ne zna koliko žena ćuti i trpi nasilje, a sa ovakvim odnosom vlasti ćutaće i dalje – poručila je ona, dodajući da se ni postojeći mehanizmi koje zakoni u Srpskoj omogućavaju ne koriste dovoljno, ubistva žene kojima je prethodilo nasilje u pordici dobijaju minimalne zatvorske kazne, jer pravosudna zajednica još nema senzibilitet prema ovom obliku ubistva.

Zašto je Vlada Srpske bacila vrijeme i novac na zakon od koga će na kraju odustati upitala je Savić-Banjac podsjećajući na crnu statistiku kada je u pitanju nasilje nad ženama.

– Prošle godine u BiH je ubijeno deset žena uz sedam pokušaja ubistava. Od broja prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, procesuirano je 35 odsto, u 10 odsto su izrečene predviđene mjere. Skoro 1.500 žena i djece zbrinuto je u sigurnim kućama, a Vlada Republike Srpske se igra sa zakonima – navodi Savić-Banjac.

Dodaje da je poražavajuće to da su poslanici iz medija saznali da od zakona neće biti ništa.

– Ako je već bila problem forma, moglo se pristupiti izmjenama zakona i da on bude usvojen u formi koja je prihvatljiva za sve, jer je u ovom slučaju važna suština, a ne forma. Naš prijedlog je bio da se, za početak u zakonodavstvo uvede termin femicid, pa u nekim sljedećim koracima to bude i posebno krivično djelo. Umjesto da idemo ka tome da femicid bude tretiran kao teško ubistvo, mi smo zapeli i kod samog uvođenja termin –navodi Savić-Banjac.

Ističe da su ovo teme u kojima je savki sat bitan, te postavlja pitanje efekta i ranije preduzetih mjera.

– Tražićemo izvještaj od resornog ministratva koje su mjere urađene do sada i kakav su efekat dalje. Voljela bih da čujemo i koji su rezultati uvođenja eksperimantalnog predmeta humanost i bezbjednost? Da li se djeca od ranog doba uče da imaju nultu stopu toleranicje na nasilje? I najvažnije, da li uopšte imaju namjeru da prave novi zakon ili je sve bila predstava? – upitala je ona.

Savić-Banjac zaključuje da pored navedenog neće odustati od namjere da se u zakonodavstvu Srpske femicid tretira kao teško ubistvo, za koje bi sankcije bile propisane i do 45 godina zatvora.

(BN)

CATEGORIES
Share This