Osuđen zbog lažne diplome: Neću podnijeti ostavku, najbitnije je da sam direktor

Osuđen zbog lažne diplome: Neću podnijeti ostavku, najbitnije je da sam direktor

Sakib Pleh, direktor sarajevske Biblioteke za slijepa i slabovidna lica neće podnijeti ostavku. Ne smatra da bi to bilo moralno.

Vratio se na radno mjesto na kojem 18 godina radi s lažnom diplomom.

Nakon povratka na posao otišao je na godišnji. Ali je od ponedjeljka ponovo na poslu. I radi užurbano, pa za sutra priprema proslavu 50. obljetnice Biblioteke.

“Što se mene tiče, meni je to završeno. Ne bih se referisao na te stvari (sudsku presudu, op. aut). Meni je najbitnije da sam ja po Ugovoru o radu direktor Biblioteke, a da je Tužilaštvo u tom predmetu tražilo da se zabrani djelatnost i da je taj prijedlog odbijen. Znači, ja nisam napravio nikakvu grešku vezanu za moju funkciju. Tako da je to konačna presuda”, kaže Pleh za Interview.ba.

Na pitanje ima li diplomu, je li je u međuvremenu stekao, Pleh odgovara: “Kažem Vam, ja sudske presude izvršavam, a ne komentarišem ih”.

Na pitanje da li bi bilo moralno da da ostavku, jer je Općinski sud u Sarajevu presudio da je radio s krivotvorenom diplomom, Pleh odgovara odgovara sa “Ne”.

“Ne! Jer mislim da nema potrebe. Sve dok sam upisan u sudski registar kao direktor bez ograničenja, dok se ne pojavi neko ko je osnivač, ko bi mogao rješavati neka pitanja, ja sam tu da spašavam biblioteku, da je čuvam”, rekao je.

Tako govori Pleh i priprema za sutra proslavu 50. obljetnice Biblioteke.

Radnici su šokirani.

“On je presuđen, zna se da je predao krivotvorenu diplomu. Sad se bahati. Ponaša kao da je sve u redu. A mi ne znamo na čemu smo. Nemamo plaća”, kaže za Interview.ba jedan od njih.

Podsjetimo, u presudi Općinskog suda iz jula ove godine, a koja je postala pravosnažna 31. oktobra je navedeno:

“Sakib Pleh je kriv što je dana 22.11.2018. godine u Sarajevu, općina Centar, svjestan da upotrebljava lažnu javnu ispravu i htijući to, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo predao ovjerenu kopiju krivotvorene diplome o završenom Pravnom fakultetu u Titogradu u Crnoj Gori broj: 10567 9-85 od 08.02.1986, zajedno sa prijavljenim obrazcem na javni konkurs za izbor i imenovanje predsjednika školskog odbora JU Osnovne škole „Aneks“ raspisan od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS dana 19.11.2018. pod brojem: 11/04-05-37812/18, objavljen u Dnevnom Avazu 22.11.2018. te u Službenim novinama Federacije BiH br. 94/18 od 23.11.2018, iako je znao da se radi o krivotvorenoj diplomi i da Pravni fakultet nikad nije završio”.

Interview.ba.

CATEGORIES
Share This