Vlada krši Ustav i dijeli borcima naknade kako hoće

Vlada krši Ustav i dijeli borcima naknade kako hoće

Ustavni sud Republike Srpske oborio je uredbu Vlade Republike Srpske o određivanju osnovice boračkog dodatka na osnovu raspoloživih sredstava i ostvarenih prava jer Vlada nije imala nadležnosti za donošenje takve odluke. Sada je sve u rukama Parlamenta Srpske, ali postavlja se pitanje da li će svi poslanici biti na strani boraca?

Za Ustavni sud Republike Srpske u Zakonu o pravima boraca sporne su dvije stvari –  to što je nadležnost za utvrđivanje mjesečnih i godišnjih primanja boračke populacije sa Narodne skupštine prebačeno na Vladu i što ta odluka zavisi od visine raspoloživih sredstava u budžetu.

To znači da je Vlada Srpske prekršila ustav te je zato Ustavni sud odlučio da se o iznosu osnovice boračkog dodatka ponovo raspravlja u Parlamentu Srpske.

„Ustavni sud je ocijenio da je zakonodavac spornom odredbom u zakon uveo dva opšta kriterijuma za utvrđivanje osnovice, a koji su suviše široko postavljeni i nedovoljno određeni da bi se na Vladu moglo prenijeti ovlašćenje da podzakonskim aktom utvrdi navedenu osnovicu. Stoga je ovakvim normiranjem zakonodavac povrijedio ustavna načela podjele vlasti i vladavine prava“, piše u odluci Ustavnog suda RS.

U Boračkoj organizaciji RS kažu da očekuju da će Odbor za boračko invalidsku zaštitu Narodne skupštine što prije krenuti u proceduru,a da će BORS imati spreman  prijedlog za osnovicu za borački dodatak.

„Treba uvrstiti da se nađe način da se svim pripadnicima boračkih kategorija izađe u susret i da ta davanja budu u skladu sa njihovim potrebama da se može kroz vrijeme povećavati da ne bude zakonom zakovano da se ne može povećati na nivo koji bude potreban. Ovaj način dosadašnji koji nije bio ustavan ali je bio prihvatljiv jer je uz pritisak boraca uvijek dolazilo do povećanja“, kaže Milovan Gagić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/

S druge strane, premijer Srpske Radovan Višković ne obazire se mnogo na odluku Ustavnog suda i kaže da će Vlada Srpske i dalje isplaćivati priamanja za boračke kategorije jer Ustavni sud Srpske to nije stavio van snage niti osporio.

„Sve što treba da se plati radi Vlada Republike Srpske i mi ćemo to raditi i u budućem periodu. To je samo instrukcija za neke buduće odluke Vlade Republike Srpske“, ističe Radovan Višković, premijer RS.

Ustavni sud je ovom odlukom jasno rekao da je Vlada uzurpirala nadležnosti Narodne skupštine i da je to suprotno Ustavu Republike Srpske, smatraju u SDS-u. Sada je na potezu Narodna skupština ali je upitno kako će se Parlament ponašati u ovom slučaju.

„Jer je NSRS jedna vrsta protočnog bojlera i ona je na bazi svojih dokumenata dozvolila Vladi Srpske da se ponaša na takav način. To samo govori koliko je ova vlast bezosjećajna i u prvom koraku vidi svoje interese tek na trećem četvrtom koraku interese naroda i kad je u pitanju ta jasna formulacija šta treba zadovojiti  onda su to lični benefiti a s druge strane odluka ustavnog suda mora se sprovesti u i ona će u ovom slučaju postaviti stvari na pravo mjesto“,kaže Vukota Govedarica, poslanik SDS-a u NSRS.

Ipak, nameće se pitanje da li će svi poslanici poštovati odluku Ustavnog suda, kaže narodni poslanik Radislav Dončić, da li će svi imati hrabrosti da sami odluče o visini boračkog dodatka posebno kada prijedlog o visini boračkog dodatka dođe od opozicije.

„Ovo je sramota poniženje za borce da ustavni sud donosi odluku koju je vlada znala ali obzirom da jedan čovjek vlada Republikom Srpskom, ne iznenađuje ni ta odluka koju je sud donio, a da će nešto odlučivati poslanici nisam siguran.

Ja ću se vratiti opet u razgovore sa borcima mi ćemo krenuti u radikalne stvari krnućemo na proteste dogovrićemo se kad i u koje vrijeme“, kaže  Radislav Dončić, poslanik NF u NSRS i Član Odbora za boračko-invalidsku zaštitu NSRS.

Prema posljednjoj odluci Vlade iz januara ove godine, osnovica za obračun mjesečnog boračkog dodatka iznosi 3 KM po mjesecu provedenom u zoni borbenih dejstava.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This