Velika potraga vlasti u Srpskoj za stranim novcem – Rafinerija u minusu 821 milion KM

Velika potraga vlasti u Srpskoj za stranim novcem – Rafinerija u minusu 821 milion KM

Osim spoljnog duga, najveći ekonomski problem u Republici Srpskoj svakako je prestanak proizvodnje u Rafineriji nafte Brod te nagomilani gubici ove firme od oko 821 milion KM.

Brodska Rafinerija već nekoliko godina unazad posluje s gubitkom. Tako je 2021. godinu završila sa gubitkom  od 115,8 miliona KM, a prošlu godinu s gubitom od oko 42 miliona KM.

U kakvoj dubiozi se nalazi Rafinerija nafte Brod pokazuje i njen revizorski izvještaj.

„Akumulirani gubitak društva je iznosio 821,5 miliona maraka, dok su njene kratkoročne obaveze veće od obrtne imovine za 155 miliona KM“, istaknuto je u izvještaju.

Revizor još dodaje da su se ruski vlasnici obavezali da će pružiti finansijsku podršku Rafineriji, obezbijediti neophodna sredstva za uredno izmiravanje dospjelih obaveza i da nemaju u planu likvidaciju ovog preduzeća.

Sve se promijenilo nakon napada Rusije na Ukrajinu i međunarodnih sanskcija koju su obuhvatule i rusku naftu.

Dodik se nada da bi Rafineriju mogao spasiti Azerbejdžan, čiji je predsjednik, Ilham Alijev, jako blizak ruskom predsjedniku Putinu te turskom predsjedniku Erdognu.

Azerbejdžan se kupa u novcu zarađenim od izvoza nafte i plina, ali veliki problem ostaje nagomilani dug brodske Rafinerije od preko 800 miliona KM, te nerentabilna prerada nafte zbog malog tržišta.

Brodska Rafinerija je posljednjih godina prerađivala ne više od 800 hiljada tona godišnje, a da bi poslovala rentabilno morala bi prerađivati duplo više!

Dodik vjeruje da bi se problem mogao riješiti u trouglu Rusija-Azerbejdžan-Mađarska. Azerbejdžan bi od Rusa kupio Rafineriju dok bi mađarska firma Mol preuzela lanac benzinskih pumpi u RS “Nestro petrol” nastao otimanjem prijeratnih Energopetrolovih benzinskih pumpi.

MOL je od ranije vlasnik 50-tak benzinskih pumpi Energopetrola u Federaciji BiH, pa bi njihovim spajanjem s lancem od oko 80 Nestrolovih pumpi u RS, nastala kompanija koja bi dominirala na naftnom tržišti BiH.

Hoće li Dodikov plan uspjeti, vidjećemo već krajem oktobra ove godine, kada se predsjednik RS vrati iz radne posjete Rusiji.

(Agencije)   Foto:BN

CATEGORIES
Share This