Uskoro optužnica protiv više od 20 lica zbog lažnih diploma

Uskoro optužnica protiv više od 20 lica zbog lažnih diploma

„Izuzetno obimna i kompleksna istraga je u završnoj je fazi i uskoro se može očekivati tužilačka odluka, koja će, ukoliko se okolnosti značajno ne promijene, rezultirati optužnicom protiv više od 20 fizičkih i pravnih osoba“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Zbog kupovine lažnih diploma na više privatnih fakulteta/univerziteta, svjedoci smo jedne od najvećih afera u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini koja je rezultovala hapšenjem 11 osoba.

Međutim poražavajuće je to da nakon gotovo godinu i po dana niko više o tome ni ne priča niti se znaju detalji istrage.

Uskoro se očekuje tužilačka odluka u ovom predmetu kao i optužnica protiv više fizičkih i pravnih lica.

Kada je Tužilaštvo BiH provelo akciju pretresa i hapšenja na više privatnih univerziteta u BiH zbog kupovine diploma i najavilo borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, niko nije očekivao da će samo kroz nekoliko dana sve potpuno utihnuti. Kroz pretrese, pronađeno je i privremeno oduzeto oko 600 000 KM, a među 11 uhapšenih, većina njih su dekani, zatim rektori i profesora privatnih univerziteta. I onda je nastala tišina i počelo prebacivanje odgovornosti sa jedne na drugu instituciju.

Dok nadležni za oblast visokog obrazovanja u Republici Srpskoj nevješto peru ruke od odgovornosti za najveću poslijeratnu aferu u ovoj oblasti, visokoškolske ustanove iz Srpske, obuhvaćene akcijom “Klaster” suočavaju se sa opasnošću od uskraćivanja akreditacija, pa i zabranom daljeg rada. Resorni ministar Željko Budimir kaže da ministarstvo u ovakvim slučajevima daje sve od sebe kao nadležni organ.

„Mi negativne pojave u obrazovanju moramo da rješavamo to nije lak i brz put ali ja sa svojim timom pokušavam da uradim sve ono što ministarstvo može da uradi kao nadležni organ“, kaže  Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS.

U cilju da se ova afera na zataška, 6 banjalučkih profesora uputilo je prošle godine i otvoreno pismo akademskoj zajednici Srpske i BiH kojim traže da se otkriju i objave rezultati započetih istraga. Jedan od njih je i profesor Branko Blanuša koji kaže da je ovo posljednji trenutak da se spasi akademska čestitost i zdravlje intelektualnog društva.

„Ako se krenulo u ovu akciju Klaster da mora naše tužilaštvo i pravosuđe do kraja da završi i oni koji su učestvovali u tim aktivnostima da budu procesuirani na odgovarajući način jer to bi bio djelić onoga da akademska zajednica dobije ono mjesto koje pripada u društvu  i da se prestane sa negativnim trendovima koji je već traje duži niz godina“, kaže prof.dr Branko Blanuša, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci.

A da li će da se, uslovno rečeno, sprati ljaga sa obrazovnog sistema kroz adekvatno suđenje, to zavisi od Tužilaštva BiH. Iz ove institucije za BN  kažu da je u predmetu Klaster istraga u toku  te da je bio predložen i pritvor za 5 osumnjičenih ali je Sud BiH odredio mjere zabrane.

„Izuzetno obimna i kompleksna istraga je u završnoj je fazi i uskoro se može očekivati tužilačka odluka, koja će, ukoliko se okolnosti značajno ne promijene, rezultirati optužnicom protiv više od 20 fizičkih i pravnih osoba“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pod lupom Tužilaštva je 15 osoba i devet privatnih fakulteta iz BiH od čega samo iz Banjaluke 5 ustanova. Od konkretnih mjera, do sada je jedino Inspektorat Republike Srpske Visokoj školi za primjenjene i pravne nauke Prometej Banja Luka, naložio da poništi 110 diploma, međutim ovaj spor je završio na sudu. Opozicija smatra da se hitno mora reagovati i spriječiti da se sumnja čak i na one koji su svoju diplomu stekli na legalan način.

„Ako se desi da određena lica budu procesuirana i podignu optužnice pitam se da li će biti poznati svi ljudi koji su kupovali diplome i možda radili na odgovornim funkcijama i mjestima a za njih bude dokazano da su imali lažne diplome  da li će onda ti dokumenti koje su potpisivali i poslovi koje su obavljali biti validni i sve ono što su oni potpisiviali“, kaže Mirna Savić Banjac, poslanik PDP u NS RS.

Umjesto da se hvalimo diplomcima koji se zapošljavaju i doprinose i sebi i zajednici, mi brojimo lažne diplome. Tako na primjer, pored akcije Klaster, u Federaciji BiH imamo akcije Pero i Index. I tu je bilo na desetine preduzetih akcija, pretresa i istražnih radnji.

Za sad je jedino u slučaju Pero došlo do optužnice i suđenja Admiru Hadžipašiću i Goranu Laloviću, koje Tužilaštvo naziva organizatorima kriminalne grupe, kao i dekanu Visoke međunarodne škole Cazin Senadu Haurdiću, te Refiku Ćatiću i Snežani Kočić kao referentima studentske službe.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This