Svečana akademija: Vidovdan bio i ostao ispit srpskoj vjeri

Svečana akademija: Vidovdan bio i ostao ispit srpskoj vjeri

„U susret Vidovdanu“ naziv je svečane akademije koja je održana u Eparhijskom kulturnom centru u Bijeljini.

Tokom programa nastupili su Etno grupa “Prosvjeta”, Dramsko-recitatorska sekcija “Prosvjeta” i mališani iz Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj”. Tom prilikom uručene su nagrade učenicima generacije 2023/2024.god. i ekipama sa Republičke manifestacije “Ćirilice, čedo moje!”

Sa svečane akademije poručeno je da je Vidovdan bio i ostao najveći ispit srpskoj vjeri.

„Jer, da nije bilo žrtve kneza Lazara i svih kosovskih mučenika, teško da bi Srbi sačuvali identitet. Taj “Kosovski zavjet” gradi jedinstvo među srpskim življem, te predstavlja živi bedem u borbi za očuvanjem srpske teritorije, srpskog jezika, pravoslavne vjere i kompletne nematerijalne kulture od Nemanjića do danas.

Naša sudba od pamtivijeka bila je omeđena istokom i zapadom, kalemljena na trusnom tlu koji je često gutao sve ono što su generacije naših predaka s mukom sticale i stvarale…

Vidovdan je kapija u Carstvo Nebesko, te svak’ koji je otškrine, znaće da je bitnije ono što smo zidali na Nebu, neg’ na zemlji, jer jedino to je živonosno i besmrtno…

Zbog toga pričati o pobjedi ili porazu na Kosovo polju je nebitno, koliko je važno da smo bili i ostali spremni da stradamo zarad imena Božijeg i viječnog života…Samo tako se ispisuje velika istorija vrijedna svakog pamćenja…“, poručeno je sa akademije.

Da smo mali narod velike istorije potvrđuju i činjenice, po kojima smo baš na Vidovdan mnogo puta kroz istoriju stradali, ali smo i vaskrsavali.

Organizator pomenutog događaja je GO SPKD “Prosvjeta” Bijeljina.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This