Upravni inspektor potvrdio nepravilnosti u Opštini Gacko

Upravni inspektor potvrdio nepravilnosti u Opštini Gacko

Kao što je Istok već pisao, Opštinski odbor SDS Gacko se 31. januara 2024.godine obratio Republičkoj upravi za inspekcijske poslove sa zahtjevom da se izvrši inspekcijski nadzor s obzirom da nadležni u Opštini Gacko ne poštuju član 55 kao i člana 141 Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave. Sada je Upravna inspekcija potvrdila nepravilnosti u Opštini Gacko i naložila penzionisanje nezakonito angažovane načelnice opštinskog odjeljenja Dragice Jovović.

Navedeni zakonski propisi su jasno definisali da se službeniku koji navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranika ili 60 godina života i 40 godina staža osiguranja mora raskinuti radni odnos po osnovu koga, službenik u skladu sa članom 41 Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju ostvaruje pravo na starosnu penziju.

Republička uprava za inspekcijske poslove se oglasila nenadležnom i predmet službenim putem ustupila Upravnoj inspekciji Ministarstva uprave i lokalne samouprave o čemu nas je obavijestila 23.februara 2024.godine.

Opštinski odbor SDS Gacko je danas obaviješten od strane Upravnog inspektora da je izvršen inspekcijski nadzor u Opštinskoj upravi Opštine Gacko te je utvrđeno u konkretnom slučaju da je došlo do povrede Zakona na osnovu koga je naš odbor zatražio sprovođenje inspekcijskog nadzora.

Upravni inspektor je decidno naglasio da Načelnik opštine Ognjen Milinković nije donio rješenje o prestanku radnog odnosa načelnice opštinskog odjeljenja Dragice Jovović, iako su se stekli zakonom propisani uslovi.

Upravni inspektor je donio rješenje kojim je naloženo Načelniku opštine Gacko da podnese prijedlog Skupštini opštine Gacko za razrješenje načelnice Odjeljenja za inspekcijske poslove, te da naknadno donese rješenje o prestanku radnog odnosa za Dragicu Jovović, jer su se stekli zakonski uslovi za prestanak radnog odnosa.

Opštinski odbor podsjeća da je ovo drugi slučaj da se gatački SDS obraća Upravnoj inspekciji zbog nepoštovanja zakona koji definišu rad lokalne samouprave, te da je svojevremeno na osnovu inspekcijskog nadzora Upravni inspektor svojevremeno naložio da se razriješi dužnosti načelnik Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti Milivoja Boljanovića.

ISTOK

CATEGORIES
Share This