Ukidaju pa spasavaju Srpsku

Ukidaju pa spasavaju Srpsku

Političke igre i marketing oko ukidanja i spasavanja Republike Srpske ne prestaju, ni u režimskim medjima Srbije, ni u Srpskoj. Svako malo nam stižu dramatična upozorenja o zavjerema i „neskrivenom“ planu uništenja Srpske i velika „žrtvovanja“ političara s druge strane koji je hrabro i odlučno spasavaju. Svoj vrhunac će ovaj politički perfomans imati na Vaskršnjem saboru rukovodstava Srbije i Republike Srpske u Beogradu.

Iako su neki od zapadnih političara otvoreno rekli da nemaju nikakvu namjeru ukidanja Republike Srpske, a visoki predstavnik kojeg rukovodstvo Srpske osporava Kristijan Šmit ponudio da bude njen spasilac ukoliko bude potrebno, svaki dan imamo najmanje jednu režimsku objavu reakcije na ovu temu. Tako je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da „neće biti ukidanja Republike Srpske i da će Srbija biti uz Srpsku.“ Što bi narod rekao, ma šta to značilo!

„Mogu da pokušaju da je ukinu, ali ne verujem da je to moguće, ne bih im to savjetovao. To će biti i jedna od tema našeg Vaskršnjeg sabora sa Republikom Srpskom“, rekao je Vučić.

Situacija je dodatno podgrijana prijedlogom Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, koja uzgred budi rečeno nema obavezujući karakter, niti je prva slična rezolucija u UN. Na kraju krajeva i  Srbija je prije 14 godina usvojila Deklaraciju o Srebrenici i osudi tamošnjih zločina. A da je u BiH na snazi Zakon o negiranju genocida, sa gotovo nikakvim rezutatima presuda po tom osnovu. Tako da nema baš previše razloga vjerovati u ovu dramatizaciju koja se pravi.

Jedino što je izvjesno jeste da u Beogradu slijede ponovljeni izbori, a na jesen lokalni u RS i BiH. Nakon svih izbornih ciklusa ove teme postaju sporedne, a do tada ćemo imati sve moguće varijante samožrtvovanja političara i teških bitaka za nacionalni opstanak.

I da se ne zaboravi, sve se ovo dešava sa blagoslovom patrijarha koji je hrišćansku važnost i simboliku Vaskrsa „podijelio“ sa ovim u prvom redu političkim događajem.

ISTOK

 

 

 

CATEGORIES
Share This