Bruka nevesinjske vlasti i resornog ministarstva

Bruka nevesinjske vlasti i resornog ministarstva

Informacija za rubriku vjerovali ili ne stiže nam iz Nevesinja. Po nalogu dirketora,  nastavno osoblje Osnovne škole „Risto Proroković“ iz Nevesinja podijelilo je svim učenicima „anketu“ koju treba da popune njihovi roditelji, kako bi se izjasnili koliko su spremni da izdvoje i doniraju novaca školi kako bi se nabavila osnovna sredstava za rad, nastavnički materijal, čišćenje i i održavanje učionica.

Ovo je na svom blogu objavio ider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Svaki roditelj je obavezan. navodi se u tekstu, da popuni anketu preko vikenda i vrati je nastavnicima preko svoje djece, učenika škole, izjasni se i kaže da li su spremni donirati 5, 10 ili 15 KM, a sve se obrazlaže teškom finansijskom situacijom i nedostatkom sredstava za normalan rad nastavnika i učenika, funkcionisanje škole u narednom periodu.

„Ovo je velika bruka i skandal, nezabilježen u novije vrijeme, koji pokazuje kako je stanje, ne samo u prosveti već u cijelom društvu i državi. Tužno je kako je Republika Srpske pala na tako niske grane da u budžetu nema novaca da se kupe krede, spužve, toalet papir i sapun za učenike već se mora kupiti sadaka od roditelja kako bi bilo bar minimun uslova za rad škole“, prokomentarisao je Vukanović.

On dalje navodi da Osnovna škola Risto Proroković u Nevesinju nije jedina koja kuburi sa nedostatkom osnovnih sredstava za rad.

„Ali su Nevesinjci prvi, za sada jedini, došli na čudnu ideju da od roditelja kupe novac za kupovinu školskog pribora. Ako sve ovo prođe, možda će primjer Nevesinja preuzeti i druge škole širom Srpske“, zaključuje Vukanović.

(BN) Foto: Arhiva

CATEGORIES
Share This