UIO vraća milionske depozite firmama i građanima

UIO vraća milionske depozite firmama i građanima

Više od 600 pravnih i fizičkih lica poslije više od pet godina konačno će od UIO BiH dobiti povrat depozita uplaćenih na ime carinskog duga, otkriva CAPITAL.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je juče odluku kojim se reguliše ovo pitanje i izdvajaju sredstava za povrat gotovinskih depozita.

„Ovom odlukom odobrava se privremeno izdvajanje sredstava za potrebe povrata položenіh gotovinskih depozita za osiguranje duga u neto iznosu od 1.807.815 KM uvećanom za pripadajuće kamate i troškove izvršnog postupka“, navodi se u odluci UO UIO u koju je CAPITAL imao uvid.

Ova odluka usvojena je na prijedlog direktora UIO Zorana Tegeltije koji je Upravni odbor zamolio da ga hitno razmotri u cilju rješavanja problema povrata sredstava sa depozitnih računa kako bi se okončali trenutno pokrenuti izvršni postupci i preduprijedile dalje štetne posljedice po budžet institucija BiH.

„Ovu odluku je potrebno hitno donijeti radi vraćanja povjerenja u UIO, imajući u vidu da je neizvršavanje povrata sredstava po pravosnažnim i izvršnim rješenjima uveliko uticalo na nepovjerenje obveznika u UIO, kao i na narušavanje njenog ugleda“, naveo je Tegeltija.

Ministara finansija BiH i predsjedavajući UO UIO Srđan Amidžić u odluci kojom je prihvaćen Tegeltijin prijedlog podsjetio je da je ovaj problem nastao zato što Upravni odbor nije na vrijeme donio odluke o poravnanju u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu.

„Republika Srpske je zbog toga pokrenula postupak pred Sudom BiH protiv UIO. Sud BiH je 2013. godine presudio u korist Srpske, a 2016. godine je određeno prinudno izvršenje. To izvršenje započelo je 24. maja 2018. godine kada je sa računa UIO zaplijenjeno 4.662.767 KM, od čega 1.807.815 KM sa depozitnog računa“, naveo je Amidžić.

On je naveo i da su sva rješenja o povratu gotovinskog depozita izvršavana blagovremeno sve do 24. maja 2018. godine, ističući da se od tada, odnosno od početka pljenidbe sredstava sa depozitnih računa za osiguranje carinskog duga, UIO suočava sa ogromnim problemima u blagovremenom izvršavanju povrata sredstava.

Amidžić je objasnio i da su obveznici koji su izvršili uplate depozita, a kojima se zbog nedostatka sredstava nije mogao izvršiti povrat sredstava, pokretali izvršne postupke i Sud BiH je obavezivao UIO da pored glavnog duga mora plaćati kamate i troškove izvršenog postupka.

„U svrhu okončanja pokrenutih izvršnih postupaka i blagovremenog izvršenja obaveze UIO i u cilju da se preduprijede dalje štetne posljedice po budžet institucija BiH i ugled UIO i spriječi dalje pokretanje izvršnih postupaka koji za sobom nose značajne troškove, donesena je odluka kojom se odobrava privremeno izdvajanje dovoljnih sredstava iz tekućeg priliva za potrebe povrata položenіh gotovinskih depozita za osiguranje duga u neto iznosu od 1.807.815 KM uvećanom za pripadajuće kamate i troškove izvršnog postupka“, zaključuje se u odluci.

Iz UIO su za naš portal potvrdili da će ovome dati prioritet, te da fizička i pravna lica mogu uskoro očekivati novac na svojim računima.

(Capital)

CATEGORIES
Share This