U laži su kratke noge!

U laži su kratke noge!

Prvo  je ministar finansija saopštila da se Republika Srpska u 2023. godini zadužila za oko 380 miliona KM.

Zatim je predsjednik Republike Srpske, vjerovatno neformalno citirajući ovaj podatak, izjavio da je Republika Srpska pozajmila 350 miliona KM.

Obe izjave su date neposredno nakon Preobraženja – prva 20. avgusta, a druga 21. avgusta.

Oba podatka su  netačna  i u velikom raskoraku sa zvaničnim podacima ministarstva finansija i Banjalučke berze.

Republika Srpska je od  1. januara do  19 . avgusta 2023. godine 12 puta pozajmljivala novac na Banjalučkoj berzi.

Planirala je da pozajmi 510 miliona KM, a pozajmila  je 555 miliona KM.

Koliko je novca pozajmljeno mimo berze – to zna ministar finansija.

Za koliko se Republika Srpska zadužila na Banjalučkoj berzi od početka 2023.godine do Preobraženja prema različitim izvorima (u milionima KM)

Navođenjem brojeva 350 miliona  KM  i  380 miliona KM  stvorena je potpuno  nepotrebna zbrka koja ne stvara pozitivno mišljenje o načinu upravljanja javnim dugom kod postojećih i potencijanih investitora u srpski javni dug.

Razlika od 205 miliona KM (555 – 350) odnosno  175 miliona KM (555-380) je prevelika za potencijalne finansijere  budžeta Srpske da bi prošla neotkrivena.

Ko ne vjeruje da je to tako neka provjeri u izvještajima o rezultatima aukcija i emisija na Banjalučkoj berzi ili  u ministarstvu finansija.

Za one čitaoce odane  dokolici, a sklone čuđenu i dovoljno lijene da ne mogu sabrati 12 brojeva, ali ipak znatiželjne, prilažemo  iznose zaduženja na Banjalučkoj berzi sa datumima zaduženja do Preobraženja.

Zaduženja su bila na pola godine, pet godina i sedam godina i do Preobraženja ni jedan dio glavnice, po bilo kojem zaduženju, nije dospio.

Ministarstvo finansija Republike Srpske bi trebalo temeljno  preispitati svoju strategiju komuniciranja javnog duga i finansiranja budžeta.

Povjerenje investitora u javne finansije Republike Srpske će u naredna  četiri mjeseca (septembar – decembar) biti ključno za finansiranje budžeta Republike Srpske.

(Bife.ba)

CATEGORIES
Share This