Traži se slamka spasa za Dodikove firme sa crne liste

Traži se slamka spasa za Dodikove firme sa crne liste

U banjalučkoj Privrednoj komori održan je okrugli sto posvećen uticajima američkih sankcija na privredu Republike Srpske.

Na zajedničkom sastanku predstavnika institucija, privrede, pravosuđa, banaka tražili su se zajednički zaključci i stavovi sa kojima bi se moglo ići i pred Kancelariju za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD.

Učešće u radu okruglog stola uzeli su i predstavnici nedavno sankcionisanih firmi, koje se zbog koruptivnih radnji i povezanosti sa porodicom Dodik se našli pod američkim sankcijama.

Aleksandar Ljuboja, generalni sekretar Područne Privredne komore, kaže da je bilo mnogo pitanja i funkcioniranju sistema.

„Uticaj faktora na članice IRB, bankarski sektor i da se dođe do zaključaka. Situacija je teška i u svijetu i EU i nadamo se da će ovo biti osnova za dobar rad budući, i da se neželjeni događaji ne ponavljaju da održimo poslovanje“, kazao je on i dodao da niko nije dobro prošao ni FBiH, ni Srbija i Republika Srpska, jer je to sve sistem spojenih posuda.

„Ako jedna firma ispadne iz sistema nema tu prednosti jer mora sve funkcionisati. Teško je definisati procese sad. Konkretnih zaključaka još nema tek se razgovara i iznose stavovi“, kazao je on.

Bojan Vujić iz Infiniti grupe, koja je pod sankcijama, kaže da će se pokušati na sve načine dati doprinos na sve da se ovo ne dešava nikome jer znamo kakve su posljedice.

„Očekujemo konkretne zaključke da zaštitimo sami sebe, došli smo do paradoksa jer mi kao kompanija ne možemo da dobijemo pravnu zaštitu, čime su svi ugroženi. Moramo naći prijedlog mjera da ubuduće ne bude ovakvih situacija.
Bankarski sektor u ovom slučaju je teško komentsrisati, ali u ime naših firmi, kreditna zaduženja se smanjuju pokušavamo da naplatimo sve i izmirimo obaveze“,

Dejana Đurić  advokat,  kaže da se gase računi i da advokati nemaju puno prostora za manevrisanje da se zaštite pravna lica jer su propisi takvi.

„Treba da se propišu uslovi pod kojima se to može raskinuti a ne da nas uslovljavaju sankcijama“.

Skupu su prisustvovali predstavnici privrednika, Agencije za bankarstvo Srpske, banaka, Investiciono-razvojne banke Srpske, Univerziteta u Banjaluci, Advokatske komore, Ministarstva finansija i Poreske uprave, Agencije za osiguranje Srpske i ostali učesnici.

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) stavio je na crnu listu sedam firmi iz BiH i još dvije osobe koje, kako navode, obezbjeđuju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i njegovu porodicu.

“Dodik je iskoristio svoj službeni položaj da ugovore Vlade RS usmjeri na mrežu privatnih kompanija koje on i Igor nadgledaju. Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu vezu s kompanijama oslanjajući se na različite imenovane vlasnike i direktore”, navode iz OFAC-a.

Infinity International Group d.o.o. Banja Luka (Infinity) je holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik najmanje pet drugih bh. kompanija: Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group (Prointer), Kaldera Company El PGP d.o.o. (Kaldera), Infinity Media d.o.o. (Infinity Media), K-2 Audio Services Banja Luka d.o.o. (K-2), i Una World Network d.o.o. (Una).

Dodaje se da je Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka (Sirius) kompanija za informacione tehnologije (IT) koja posluje u okviru mreže porodice Dodik. Uz Prointera i Kalderu, Sirius je poznat u BiH po tome što je dobio unosne vladine ugovore.

Prointer i Sirius zajedno pružaju IT robu i usluge organizacijama širom vlada Republike Srpske i BiH, dok Kaldera prvenstveno posluje u sektoru inženjeringa.

Američke sankcije je dobio i vlasnik grupa Infiniti Đorđe Đurić, kao i direktoru Kaldere Milenku Čičiću.

Iz Tužilaštva BiH ranije su saopštili da rade na predmet koji se odnosi na pravne i fizičke osobe, obuhvaćene sankcijama Vlade SAD, u kojem se vrše provjere i utvrđuje postoje li elementi krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH, u djelovanju sankcionisanih osoba.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This