TI upozorava: Farsa na suđenju bivšem premijeru Srpske

TI upozorava: Farsa na suđenju bivšem premijeru Srpske

Na suđenju bivšem premijeru Republike Srpske Aleksandru Džombiću koje prate i posmatrači Transparency Internationala u BiH, danas je došlo do izmjene optužnice a ročište je održano prije nego što je najavljeno, tako da je sve prošlo bez prisustva medija i javnosti.

Današnje suđenje bilo je zakazano za 9:00 časova kako je objavljeno u saopštenju za javnosti kao i na Rasporedu suđenja na zvaničnom sajtu Okružnog suda u Banjaluci.

Ipak u zakazanom terminu medijima i posmatračima koji su se pojavili na ročištu rečeno je da je suđenje završeno i da se održalo prije najavljenog početka o čemu javnost nije bila obavještena.

-Ročište je pomjereno za pola sata zbog iznenadnih obaveza člana vijeća, o čemu su se stranke saglasile, te zbog kratkih rokova i drugih suđenja napravljen je propust u zavođenju promjene u rasporedu suđenja. Na istom ročištu je republički javni tužilac optužnicu djelimično izmijenio u činjeničnom opisu, stoji u odgovoru Okružnog suda u Banjaluci.

TI BiH se obratio danas zahtjevom za pristup informacijama Republičkom javnom tužilaštvu te tražio dostavu kopije izmijenjene optužnice.

Treba podsjetiti da ovo suđenje traje duže od godinu i po dana a ročišta su više puta odgađana zbog nedolaska vještaka mašinske struke iz Novog Sada, a koji je za potrebe Republičkog javnog tužilaštva RS vršio vještačenje investicije  za koju je “Energolinija” dobila kredit. I sam optuženi se jednom nije pojavio u sudnici zbog čega je sud izdao naredbu da se bivši predsjednik Vlade Republike Srpske dovede na ročište u junu prošle godine.

Podsjećamo, Aleksandar Džombić je optužen za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”, odnosno po optužnici se dovodi u vezu sa nezakonitom dodjelom kredita Investiciono-razvojne banke RS pravnom licu “Energolinija” d.o.o. Zvornik 2012. godine u iznosu od 19.4 miliona maraka.

Nakon dugogodišnje istrage optužnica je podignuta tek u januaru prošle godine.

(BN) Foto: Srpskainfo

CATEGORIES
Share This