Telefoni idu na vještačenje, mnogi u strahu

Telefoni idu na vještačenje, mnogi u strahu

Tužilaštvo BiH u narednih nekoliko dana poslaće na vještačenje oduzete mobilne telefone uhapšenih u aferi „Prisluškivanje“ Ranka Debeveca, suspendovanog predsjednika Suda BiH, i Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH.

-Ovaj dvojac, koji je pritvoren u Vojkovićima, osumnjičen je za prisluškivanje sudija Suda BiH i zaposlenika Tužilaštva BiH tokom 2020. godine. Međutim, kako se svjedoci saslušavaju, sve se više nezakonitosti otkriva.

Saslušavaju se svjedoci
Kako je na ročištu najavila i postupajući tužilac, Tužilaštvo namjerava ispitati najmanje 10 do 15 svjedoka. No, ovaj se spisak, kako se obavljaju provjere, uveliko širi. Iskaze je već dalo nekoliko svjedoka iz Suda, Tužilaštva i OBA-e.

Tužilaštvo provjerava i druga eventualna nezakonita prisluškivanja. Od novinara do političara. Svi su u fokusu. Mora se utvrditi ko je u Sudu pravio lažne naloge za prisluškivanje, bez protokola, a zatim ih slao Mehmedagiću.

U Sudu nema traga, a u OBA-i je postojao spisak koji je uništen. Istraga je već pokazala brojne nelogičnosti i time potvrdila sumnju Tužilaštva da su mnogi spisi uništeni i da im, kada je u pitanju zakonska procedura, nema traga.

Međutim, u cijeloj priči ključan je mobilni Debeveca. Pogotovo zbog toga što je uređaj pokušao sakriti. Tužilaštvo već ima opravdanu sumnju da je sporan predmet “Respiratori”, u kojem je na četiri godine zatvora osuđen i bivši premijer Fadil Novalić.

Navodno, već postoji trag o tome ko je koga zvao nakon prvostepene presude u aferi „Respiratori“ i šta se nalazi u telefonu Debeveca. Čiji pozivi i poruke, kao i njihov sadržaj.

Nema diplome

Zbog svega ovoga u Tužilaštvo na dodatno pojašnjenje, kako stoje stvari, moraće i Fadil Novalić. Svi tragovi u vezi s aferom „Prisluškivanje“ vode do istrage o Osmicinoj (nepostojećoj) diplomi, ali i predmeta „Respiratori“.

Zato je ključno vještačenje telefona Debeveca, i to trećeg, onog koji je pokušao sakriti. On će uskoro biti otvoren. Zbog toga strepe brojne osobe iz politike, ali i bh. pravosuđa. Čak i neki “ugledni” biznismeni.

Ima neka tajna veza s FUP-om

Pitanje je dana kada će istraga biti proširena. Ne spavaju mirno ni pojedinci u SIPA-i i FUP-u. Sporan je i Odjel za tajno praćenje FUP-a, jer se sada utvrđuje kome je Osmica u ovom odjelu spuštao predmete i kome je i za šta davao naredbe. Takođe, utvrđuje se i da li su u ovom odjelu uništavani tragovi kriminalnih radnji, piše Avaz.

(BN) Foto: Fejsbuk

CATEGORIES
Share This